Intel is uit de board of directors van het One Laptop Per Child (OLPC) project gestapt omdat het bedrijf weigert afstand te nemen van haar Classmate PC programma.

De Classmate PC is een directe concurrent van OLPC's XO laptop. Beide laptops zijn bedoeld voor scholieren in ontwikkelingslanden. Afgelopen juli maakten beide producenten afspraken over een samenwerking. Intel zou een XO gaan ontwikkelen met een van haar eigen processors. De laptops draaien nu op processors van AMD.

Halfhartige poging

Bender zegt dat het terugtrekken van Intel 'geen enkel effect' heeft op zijn project. Verder noemt hij de poging van Intel om een versie van de XO te maken 'halfhartig'. 'De samenwerking met Intel was nooit intensief genoeg om enige voet aan de grond te zetten', aldus Bender.

Over het algemeen wordt aangenomen dat Intel Silverthorne processors wilde gaan gebruiken voor de XO. De 45nm mobiele processor moet begin dit jaar uitkomen, al is nooit bevestigd dat chip zou worden toegepast in de XO.

Slecht prototype

Het prototype dat Intel bouwde voldeed niet aan de verwachtingen van OLPC. 'Ze hebben iets ontwikkeld dat, voor zover ik weet, duurder is en meer energie verbruikt dan ons huidige model. Dus ik weet niet precies wat de bedoeling van Intel was', zei Bender.

Volgens Bender zijn er meer kansen gemist in de samenwerking. 'Ik verwachtte veel ruimte voor verdere samenwerking, vooral aan de softwarekant. Maar Intel toonde geen enkele interesse om met die problemen te helpen', vervolgt Bender. Volgens de bestuurder gebruikte Intel de relatie uitsluitend voor pr- en marketingdoeleinden.

Intel dacht niet aan de kinderen

'Ze waren uitsluitend geïnteresseerd in marketingpraatjes waaruit bleek dat hun benadering van leren anders was dan die van OLPC. Ze dachten niet mee over hoe we samen iets beters konden maken voor de kinderen.'

"Intel kon niet tegemoet komen aan de vraag van OLPC voorzitter Nicholas Negroponte om haar ondersteuning aan alle niet-OLPC platformen, waaronder haar eigen Classmate PC, op te geven", laat een woordvoerder van Intel weten.

"Enerzijds is Intel van mening dat één enkele oplossing niet kan voldoen aan de behoeftes van kinderen uit ontwikkelingsregio's. Anderzijds houdt een exclusieve ondersteuning van het XO platform in dat Intel haar bestaande overeenkomsten met lokale systeembouwers moet opzeggen.'

Zes miljoen dollar

Volgens een anonieme bron heeft Intel zes miljoen dollar bijgedragen aan het OLPC project. Daarnaast benadrukte hij dat Intel in het afgelopen jaar zo'n honderd miljoen dollar heeft geïnvesteerd in educatieve projecten. Bender kon de bedragen bevestigen noch ontkennen.