Chipfabrikant Intel zal deze week Sun op het matje roepen, zo meldt San Jose Mercury News. Het sluimerende conflict zou op punt van uitbarsting staan. Sun heeft volgens Intel de ontwikkeling van een IA/64-variant voor Solaris op een laag pitje gezet.

Solaris is Suns populaire Unix-variant. Behalve dit besturingssysteem maakt Sun zelf ook chips: de Sparc. Sun ziet liever een combinatie Solaris/Sparc dan Solaris/Intel, stelt Intel. Sun wijst deze beschuldiging van de hand. Drie jaar geleden beloofde Sun aan Intel dat ze een Solaris-variant zou maken voor de komende 64 bit-chip van Intel.

Voor Intel is een brede ondersteuning voor haar nieuwe chips van groot belang, omdat de chipmaker hoopt dat de IA/64 of Itanium de standaard voor zware computers wordt. Behalve Sun heeft Intel zich van de steun van alle andere grote makers van besturingssystemen verzekerd.

Een escalerend conflict is echter voor Sun ook vol risico's.

Grote klanten als Fujitsu/Siemens en NCR worden namelijk gedwongen een keus te maken. Zij hebben eerder al aangekondigd Solaris in combinatie met de IA/64-chips te willen gebruiken. Een optie voor hen zou kunnen zijn een overstap te maken naar een andere Unix-variant, zoals HP-UX of IBM AIX.Eerdere relevante berichten: Linux-coalitie presenteert broncode voor 64 bit-chip (04 februari 2000)