Intel is afgestapt van de megahertz- en gigahertz-aanduidingen van zijn processors. In plaats daarvan wordt performance-per-watt de leidende factor. De nieuwe microarchitectuur komt in de tweede helft van 2006 op de markt. Voor thuisgebruikers komen er multicore-processors, vanwege de toenemende vraag naar processorkracht in de huiskamer.

Het bedrijfsleven moet vooral het voordeel halen uit de energiebesparing. "We komen met 'factor 10'-doorbraken: producten die, vergeleken met die van nu, een tiende van de stroom verbruiken, terwijl ze tien keer zo krachtig zijn", aldus Otellini.

Tijdens het IDF presenteerde de topman drie nieuwe modellen: Merom, Conroe en Woodcrest. Deze zijn respectievelijk gericht notebooks, desktops en servers en alle geschikt voor 64-bits applicaties. Tevens deed hij uit de doeken dat Intel druk werkt aan zogeheten quad-core processors: cpu's met vier kernen.

Handtop

De energiezuinige processors hebben als bijkomstig voordeel dat zij geschikt zijn voor mobiele apparaten. Otellini sprak tijdens het IDF over handtop pc's, zonder nader te willen verklaren wat dat voor computers zijn. De integratie van wimax-technologie in de chips moet draadloze connectiviteit stimuleren.

Intel heeft tevens meer bekendgemaakt over de opvolger van Pentium M: Yonah. "Deze processor is meer dan twee Pentium M's op één chip", verklaarde Ronny Korner van Intel. "Ze zijn energiezuiniger, efficiënter en krachtiger. Elke kern heeft zijn eigen cache-geheugen, waardoor de data sneller beschikbaar is en efficiënter verdeel kan worden."

Korner doelt met zijn uitspraken op de Pentium D, die feitelijk twee Pentium 4's op één chip is. Hij belooft dat Yonah evenveel energie verbruikt als een single core processor.