's Werelds grootste chipfabrikant sloot het vierde kwartaal af met een omzet van 10,2 miljard dollar. Dat is hoger dan de 9,6 miljard in dezelfde periode in 2004. Maar het bedrijf had zelf gerekend op een omzet tussen de 10,4 en 10,6 miljard dollar. Dat dit lager is uitgevallen, komt volgens Intel-directeur Paul Otellini door tegenvallende omzet van de desktop-producten.

Over het hele jaar 2005 behaalde Intel een omzet van 38,8 miljard dollar. Dat is maar liefst 13,5 procent meer dan in het jaar 2004. De winst steeg in die periode van 7,5 miljard tot 8,7 miljard dollar. Dankzij deze hoge cijfers heeft het bedrijf een dividend uitgekeerd van bijna twee miljard dollar.

In het afgelopen jaar bleken vooral Azië en het gebied rond Australië te zijn gegroeid. Daar steeg de omzet met 16 procent. In Japan werd vorig jaar 11 procent meer verkocht dan in het jaar daarvoor. In Europa bleef de omzet gelijk op 2,3 miljard dollar.

Voor dit jaar heeft Intel-topman Otellini hoge verwachtingen van de introductie van nieuwe dual core-processors en het onlangs aangekondigde platform Viiv. Dit is een verzamelnaam voor een dual-core processor, chipsets en netwerkmogelijkheden. Pc's met Viiv-technologie zijn gericht op de digitale huiskamer in combinatie met de nieuwe generatie televisies.

Intel verwacht in het eerste kwartaal een omzet te behalen van 9,1 tot 9,7 miljard dollar. Voor het hele jaar 2006 rekent het bedrijf om een omzetgroei van 6 tot 9 procent ten opzichte van 2005.