Intel en AMD voerden vorig jaar een strijd om de eerste dualcore-chips. AMD onthulde in april zijn eerste dualcore Opteron-serverchip. Die kwam een paar dagen nadat Intel met zijn chiplijn Smithfield was gekomen op de markt.

De Pentium D (P4 dualcore) uit de D-800 serie en de serverversie van de Pentium D (codenaam Paxville) zijn beide op het Smithfield-ontwerp gebaseerd. Smithfield is echter minder efficiënt dan de bedoeling was, omdat de ontwikkeling ervan anders te lang zou hebben geduurd en AMD eerder met een dualcore-chip op de markt zou zijn gekomen. Dat heeft Jonathan Douglas, een ontwikkelaar van de Intel Digital Enterprise Group, toegegeven in een presentatie tijdens de Hot Chips conferentie.

De Pentium D heeft wel twee processors op een stukje silicium gekregen, maar slechts één frontside bus, zoals in de huidige P4-chips. De frontside bus verbindt de chip met het geheugen. De dualcore chip was aanvankelijk ontworpen met twee frontside buses. "We stopten twee cores in een pakket, dat is alsof je een oude broek uit je schooltijd probeert aan te trekken", aldus Douglas.

Ook had Intel twee speciale warmte-diodes op de chip willen aanbrengen om de hitte van de dualcore-processors te controleren. Ook deze zijn niet teruggekomen op de Smithfield.

Het hele ontwerp van Smithfield is in negen maanden afgerond. De meeste chipontwerpen duren echter enkele jaren.

Intel kondigde in het voorjaar van 2004 aan te stoppen met de productie van singlecore chips. De Pentium 4 is het vlaggenschip van het bedrijf geweest sinds 2000.