Facebook doet een boekje open over de realisering van zijn plannen voor datacenterrevolutie. Naast servers speelt ook netwerkapparatuur mee in het zogeheten Open Compute Project (OCP) van 's werelds grootste sociale netwerk, dat zelf datacentergrootgebruiker is. In mei kondigden OCP-partners Facebook, Intel, Broadcom en VMware al aan dat ze netwerkreus Cisco op de korrel nemen.

De switch wordt als een pc-server?

De toen voorgespiegelde open switches komen nu in zicht. Intel heeft al een referentie-ontwerp gemaakt van een switch voor het Open Network Project (ONP). Dit is een open specificatie voor een switch met 48 poorten voor 10 gigabit Ethernet (GbE) plus 4 stuks voor 40 GbE. Ontwerper Intel stelt dat de specificatie geen Intel-componenten voorschrijft, meldt techblog Ars Technica naar aanleiding van de update die Facebook en partners gisteren hebben gegeven over de voortgang.

Naast processorreus Intel dragen ook hardwarebedrijven als Broadcom en Mellanox bij, naast gespecialiseerde softwarebedrijven zoals Cumulus Networks. Laatstgenoemde levert een Linux-uitvoering die speciaal voor netwerkhardware is gemaakt. Bovenop de ONP-switches waarmee Facebook de toekomst wil ingaan, draait namelijk vrijelijk configureerbare software zodat netwerken echt flexibel worden. Dit is het zogeheten Software Defined Networking (SDN), waar ook hardwareleveranciers als Cisco, Juniper en Brocade aan werken.