Barrett, die dit jaar zeventig wordt, kwam in 1974 bij Intel en fungeerde in de periode van 1998 tot 2005 als CEO van de chipmaker. Na die tijd diende hij als president van de raad van commissarissen. Zijn huidige functie wordt in mei overgenomen door Jane Shaw, nu lid van die raad.

Met Barrett binnen de gelederen, groeide Intel uit tot de belangrijkste producent van computerchips. "We hebben die positie verkregen in 1992 en sindsdien niet meer uit handen gegeven. Ik ben erg blij dat ik een bijdrage heb kunnen leveren om dit te bewerkstelligen," aldus Barrett in een bericht op de website van het bedrijf.

Crisis

Barrett denkt dat de huidige baas van Intel, Paul Otellini, de juiste man is op de juiste plaats. Opvallend is dat Craig Barrett juist nu vertrekt, terwijl Intel flink de teugels moet aantrekken vanwege de economische malaise.

Dit is niet de eerste financiële crisis die Barrett meemaakt. In 2002 stelde Barrett dat de crisis van toen binnen de IT-industrie de ergste was die hij in dertig jaar tijd had meegemaakt.