Theoretisch gesproken dan.

De programmeurs in kwestie werken voor Intelligent Firmware, een bedrijf in Surrey (Verenigd Koninkrijk) dat programma's schrijft waarmee de prestaties van processors kunnen worden gemeten. En volgens Intelligent Firmware zouden hun snelheidsmeters verder uitslaan als Intel vanaf het begin aan een ontwerpfout uit zijn processors – van 80486 tot Pentium – had verwijderd.

Dit 'ongedocumenteerde' mankement, aldus de Britten, zit verscholen in het deel van de processor dat de 'core', waar de chip zijn berekeningen uitvoert, laat praten met de rest van het systeem. Als de processor teveel data moet doorvoeren ontstaat er een opstopping, waardoor de processor aan snelheid verliest. Dat verlies kan oplopen tot 71 procent, zo zegt Intelligent Firmware.

Er is een mogelijkheid om deze flessehals te omzeilen: daarvoor moeten programmeurs hun broncode herschrijven. Intel raadt ontwikkelaars aan om hun code te schrijven in hapklare brokken voor de processor, zodat de data in een natuurlijke volgorde kan worden verwerkt. Intelligent Firmware stelt dat de processor beter presteert als de data in niet-opeenvolgende reeks wordt aangeboden aan de chip.

Volgens de Britten hebben alle Intel-processors vanaf de 486 last van het mankement, ook de klonen. En in alle gevallen kunnen de prestaties worden opgekrikt door de bovenstaande methode te volgen – behalve de K6 van Advanced Micro Devices: deze processor blijft kwakkelen, hoe programmeurs hun applicatie de data ook laten aanleveren.