Op het Intel Developers Forum (IDF) in San Francisco onthulde de chipfabrikant haar ambities voor in de huiskamer in de vorm van de Intel Media Processor CE 3100, voorheen bekend onder de codenaam 'Canmore'. De CE 3100 is 'de eerste van een nieuwe familie geïntegreerde chips voor consumentenapparatuur' zoals de dvd-speler, settop box en bovenal de digitale tv, meldt het concern. De chip komt begin 2009 op de markt en bevat naast een processor ook audio-, HD-videodecoders en weergave van 3d-graphics.

Interactieve tv-widgets

Yahoo gaat als eerste aan de haal met de eerste concrete toepassingen van de chip in de vorm van een 'Widget Channel': interactieve webapplicaties die met de afstandsbediening naast een lopend tv-programma kunnen worden opgeroepen.

Gebruikers kunnen dan tijdens het tv-kijken op het zelfde scherm chatten, het weer, nieuwsfeeds of de aandelenmarkt bekijken of achtergrondinformatie over het lopende programma opvragen. De widgets zijn naar keuze onderaan, aan de zijkant van het tv-scherm of helemaal beeldvullend oproepbaar. Widget Channel is onderdeel van Yahoo's Connected TV project.

Huwelijk tv met pc en internet

Het overbruggen van de 'kloof' tussen de computer en internet aan de ene kant en de tv aan de andere is al geruime tijd een hoge prioriteit van verschillende grote media-, tech- en telecomspelers. Apple heeft Apple TV terwijl Microsoft, Nintendo en Sony hun spelconsoles inzetten om de tv interactief te maken en online te brengen. Ook kabelbedrijven experimenteren volop met geavanceerde settop boxen en geïntegreerde digitale diensten.

Amerika's grootste kabelaar, Comcast, heeft reeds aangegeven de technologie van Intel en Yahoo te willen gaan gebruiken, meldt de Wall Street Journal. Ook hardwarefabrikanten Sony, Toshiba, Motorola en Samsung willen graag met de Intel-chip aan de slag.