Recon Instruments, één van de voorlopers in Heads-Up Display (HUD) technologie, maakt bekend dat het een "significante investering” ontvangt van chipmaker Intel. Bovendien gaan de bedrijven samenwerken bij de verder ontwikkeling van draagbare computerapparatuur. Het is niet de eerste keer dat Intel geld pompt in de ontwikkeling van wearable computing.

Het Canadese Recon Instruments werkt sinds 2008 aan HUD-technologie, waarbij het de gepatenteerde Reconjet-bril voor onder meer wielrenners en skiërs op de markt heeft gebracht. Intel draagt nu bij aan de ontwikkeling van nieuwe HUD-producten. Het bedrijf is van plan om meer Google Glass-alternatieven uit te brengen en deze wereldwijd te verkopen.

'De draagbare revolutie'

Het bedrijf verkocht tot dusver circa 50.000 ‘cyberbrillen’, onder meer via een succesvolle campagne in Apple’s retailwinkels. De fietsvariant van de Reconjet kost op de eigen website 599 dollar. Om het partnerschap met Intel te vieren gaat daar nu 100 dollar van af.

Klik voor groot

Intel helpt niet Recon Instruments alleen financieel, zo laat het weten in een statement. De chipmaker stelt ook zijn expertise in productontwikkeling en technologie beschikbaar aan Recon Instruments. Intel ziet in de HUD-fabrikant “een solide strategie om te profiteren van de draagbare revolutie.”

Quark-chiplijn

In dat kader timmert Intel hard aan de weg. In juni pompte het geld in Thalmic Labs, maker van de MYO, een armband waarmee gadgets en software op afstand met vinger- en handgebaren is te besturen.

Eerder deze maand presenteerde Intel zijn nieuwe Quark-chips, die nog efficiënter zijn dan de zuinige en lichte Atom-processors, en bedoeld zijn voor ingebedde systemen, waaronder industriële apparaten, smartwatches en andere draagbare elektronica.

De chipmaker wil gelijke tred houden met grote concurrent ARM en ook Qualcomm, dat begin september zijn eigen Toq-smartwatch presenteerde. Dat apparaat verschijnt in oktober op de markt.

Intel investeert ook in de MYO-armband: