Een woordvoerder van Intel meldt dat de fabrikant tijdens het tweede kwartaal van 2008 verschillende solid-state drives zal introduceren die in een standaard 1,5 en 2,5 inch harde-schijf-slot van een computer passen. Er zijn verder geen details gegeven over de datum waarop de schrijven onthuld zullen worden.

Levering aan consument

Eerder dit jaar had Intel al een prototype van dergelijke schijven getoond tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas. Een woordvoerder gaf destijds echter aan dat de fabrikant nog niet had besloten of de schrijven direct aan de consument zouden worden verkocht, of alleen via computerfabrikanten.

Intel betrad in maart 2007 de markt voor solid state schijven, maar leverde aanvankelijk alleen kleine modellen van 1GB en 2GB. Deze waren bedoeld voor goedkope PCs en notebooks waar een tradionele hard schijf te duur is. Het aanbod wordt langzaam uitgebreid met grotere modellen.

Intel levert superkleine solid-state, weinig energie consumerende opslagmedia voor mobiele apparaten, zoals de 2GB Z-P140 PATA en de 4GB Z-U130 USB. Het bedrijf heeft er nooit een geheim van gemaakt dat het haar portfolio op het gebied van solid-state schijven wil uitbreiden en de prestaties van flashmedia wil verbeteren.

Supersnelle technologie

Vorige maand onthulde IM Flash Technologies, een joint venture tussen Intel en Micron Technology Inc, een nieuwe, supersnelle NAND flash memory technologie, die naar eigen zeggen tot vijf keer sneller gegevens kan verwerken dan de NAND technologie die op dit moment wordt gebruikt.

Concurrentie

Wanneer Intel zich met dit soort schijven in de markt voor notebooks zou storten, vormt het bedrijf een directe concurrent voor onder andere Toshiba en Samsung die binnenkort ook met nieuwe solid-state drives op de markt komen. Samsung heeft laten weten in het tweede kwartaal van 2008 een solid-state drive te leveren van 2,5 inch, met een opslagcapaciteit van 128GB. Toshiba heeft aangekondigd schijven te produceren met een opslagcapaciteit van 32GB tot 128GB.

Sandisk levert schijven van 32 en 64GB, en Fujitsu heeft plannen voor schijven van 250GB en 300GB.

Nog geen hype

Analisten verwachten dat de markt echter nog niet snel warm zal lopen voor deze technologie. Solid-state drives worden volgens hen wel steeds meer als serieus alternatief beschouwd, maar het prijskaartje dat hieraan hangt zal een snelle integratie binnen de markt de komende jaren in de weg staan.