De processorproducent heeft zijn zinnen gezet op de enorme, en groeiende, markt voor kleine mobiele apparaten. Sommige daarvan, zoals mobiele telefoons, worden wel ingebedde elektronica genoemd, omdat de software van oudsher 'vastgeklonken' zit in de hardware. Wind River is een grote leverancier van besturingssoftware en ontwikkeltools voor dergelijke embedded devices.

x86 overal

Intel voegt het over te nemen bedrijf toe aan zijn softwaredivisie. De chipmaker heeft de laatste tijd toenemende ambities voor het eigen platform. Het heeft al zijn 'x86 overal'-strategie uitgerold, waarbij het zijn x86-processors in alle soorten computers en apparaten wil verwerken. Daarvoor heeft het ook de energiezuinige Atom-chip ontwikkeld. Een nieuwe uitvoering daarvan, codenaam Moorestown, is ook bestemd voor smartphones, mobiele internet-apparaten en dergelijke elektronica.

Daarnaast heeft Intel een speciale Linux-variant voor netbooks ontwikkeld. Die Moblin-distributie moet echter geen Intel-eigen product worden en daarom is het beheer daarvan onlangs overgedragen aan de Linux Foundation. De overname van Wind River, die naast het eigen platform VxWorks ook aan Linux en Google Android doet, is een volgende stap in Intels platformstrategie.

Relatief klein

Ondanks Wind Rivers omvang in de eigen markt is het een klein bedrijf vergeleken met Intel. De leverancier van ingebedde software heeft in het onlangs afgesloten eerste kwartaal van zijn boekjaar 2010 een nettowinst van 0,6 miljoen dollar geboekt. De bruttowinst was 7,3 miljoen dollar. Dat was een jaar eerder respectievelijk 0,5 en 7,8 miljoen dollar. De omzet bedroeg afgelopen eerste kwartaal 82,5 miljoen dollar en een jaar eerder nog 87,9 miljoen.

Intel doet de overname in contanten. Het nu liggende bod (van 11,50 dollar per aandeel Wind River) ligt flink boven de beurskoers van vóór het bod, maar iets onder de huidige koers. Financieel analisten en beurshandelaren stellen dat het dus mogelijk is dat Intel de overnameprijs nog wat moet verhogen.