Volgens Intel is er wereldwijd 'aanzienlijk' minder vraag naar zijn chips en kopen pc-makers veel minder onderdelen in.

Winstwaarschuwing

Vanwege deze afgenomen vraag heeft Intel de eerdere verwachte omzet van 10,1 tot 10,9 miljard dollar naar beneden bijgesteld tot 9 miljard dollar, met een mogelijke marge van 300 miljoen dollar. Analisten hadden 10,3 miljard dollar aan omzet verwacht, zo onderzocht Thomson Reuters. Ook schroeft Intel de voorspelde brutomarge omlaag van 59 naar 55 procent.

Vorige maand waarschuwde Intel dat de invloed van de economische crisis moeilijk te voorspellen was. Inmiddels hebben ook bedrijven als SAP en Sun Microsystems aangegeven dat het slechter gaat. Na de winstwaarschuwing van Intel verloren de aandelen van de chipproducent 7 procent van hun waarde, maar dat verlies bleef aan het eind van de beursdag beperkt tot 3 procent waardoor de koers terechtkwam op 13,52 dollar.

Sombere berichten

Ook onderzoeksbureau IDC kwam gisteren opnieuw met sombere berichten. Vanwege de financiële crisis zullen de mondiale IT-uitgaven komend jaar nog slechts met 2,6 procent groeien in vergelijking met 2008. Eerder dacht IDC dat de groei op 5,9 procent zou uitkomen. De groei moet vooral uit de opkomende markten komen, want in de VS, West-Europa en Japan zal die rond de 1 procent schommelen.

De verkoop van hardware zal in 2009 zelfs minder zijn dan dit jaar, meent IDC. Software en diensten doen het iets beter. Vanwege de afnemende groei zal de IT-sector de komende vier jaren ruim 300 miljard dollar aan inkomsten mislopen, zo schat het onderzoeksbureau. Toch is dat nog niet zo ernstig als de situatie aan het begin van het nieuwe millennium, aldus IDC.