Volgens de Koreaanse Fair Trade Commission (KFTC) zou Intel kortingen hebben gegeven aan Zuid-Koreaanse computermakers als zij beloofden geen chips van rivaal AMD af te nemen. Dit is in strijd met de mededingingsregels van de commissie.

Beroep

AMD reageerde verheugd op de uitspraak, maar Intel is het niet eens met de boete. De chipproducent gaat in beroep bij het Hooggerechtshof in Seoel. Volgens Intels raadgever Bruce Sewell heeft de KFTC de ingediende bewijsvoering van de chipmaker niet goed in overweging genomen. "Als een echte rechter hier naar kijkt, zal dat goed voor ons zijn. We staan in ons recht om dat te laten doen", aldus Sewell. Ook eerder heeft Intel al ontkend iets verkeerd te doen.

Onverwacht bezoekje

De volledige bevindingen van de KFTC zullen binnen twee maanden worden bekendgemaakt. Daarna krijgt Intel 30 dagen om deze te bekijken, waarna beroep kan worden aangetekend in Seoel. In de nu vrijgegeven samenvatting is al wel te lezen hoe Intel tussen 2002 en 2005 pc-makers als Samsung Electronics en Trigem Computer kortingen heeft aangeboden. De KFTC heeft daartoe onder meer een onverwacht bezoekje afgelegd aan de kantoren van de chipproducent in Zuid-Korea.

De uitspraak van de KFTC lijkt op een eerdere van Japanse mededingingsautoriteiten. Voor vergelijkbare praktijken lopen ook in Europa en de VS onderzoeken tegen Intel. De boetes van de Koreaanse mededingingsautoriteit zijn relatief laag.