Intel Chief Technology Officer Justin Rattner demonstreerde de nieuwe technologie met behulp van een 60 watt-lamp die zonder stroomkabeltje toch bleef branden. WREL maakt daarbij gebruik van resonatoren die energie met behulp van trillingen kunnen overbrengen. Dit kan worden vergeleken met bijvoorbeeld een zangeres die met haar stem een glas kan laten springen (en dus energie overbrengt).

Intel kon nog niet zeggen wanneer de technologie commercieel beschikbaar komt. Volgens de chipreus zijn er nog verschillende technische uitdagingen, zoals het verkleinen van de ontvangende antenne zodat die ook in een notebook past.

Eerdere pogingen

Energie draadloos overbrengen lijkt een bijna eindeloos terugkerend thema in de IT. SplashPower probeert het al vanaf 2003 met de SplashPad, al is hier wel fysiek contact nodig. Onderzoekers van het MIT lieten vorig jaar al een keer een gloeilamp draadloos branden.

De grote uitdaging is telkens het voorkomen dat tijdens de overdracht teveel energie verloren gaat. Volgens Intel komt met WREL 75 procent van de uitgestuurde energie ook daadwerkelijk aan, wat een goede score zou zijn. Voorwaarde is wel dat de op te laden notebook op slechts enkele meters van de energiebron is verwijderd.

Bron: Techworld.nl