In de tweede helft van 2013 stopt Intel een zelf ontwikkelde techniek voor draadloos opladen in een aantal ultrabooks en smartphones waarin Intel-chips zitten. Dat bericht de Taiwanese techwebsite DigitTimes op basis van bronnen uit de distributieketen.

De draadloze oplaadtechniek van Intel maakt gebruik van een ultrabook als stroombron gekoppeld aan specifieke software en een zender die een smartphone draadloos oplaadt. Volgens informatie afkomstig van Intel zelf gaat de nieuwe techniek ook voor minder stroomgebruik zorgen en zou het niet nodig zijn om de smartphone op een specifieke positie te houden tijdens het opladen.

Concurrentie staat niet stil

Ondertussen staat ook de concurrentie niet stil. In 2010 werd door de WPC (Wireless Power Consortium) de standaard Qi geïntroduceerd voor draadloos opladen nadat eerder al een aantal fabrikanten gezamenlijk een genootschap hadden opgericht om hiertoe te komen.

Samsung pleitte recent alweer voor een nieuwe standaard, die eveneens toepasbaar moet zijn voor auto's en koelkasten. Deze Alliance for Wireless Power (A4WP) met onder meer chipfabrikant Qualcomm en Duracell-Powermat als partners wil op afstand opladen nog breder trekken dan enkel smartphones tablets. Ook Sony liet van zich horen. Het bedrijf deed onlangs een patentaanvraag om draadloos opladen met meerdere apparaten te stroomlijnen.

Geen combi met Haswell-chips

Hoewel de aanvragen en ontwikkelingen lopen, is bij Samsung en ook Sony nog niet duidelijk wanneer de eerste apparaten met draadloos opladen verschijnen. Volgens sommige marktvolgers zou er in het geval van Samsung voorafgaand eerst een draadloze oplader met magnetische inductie uitkomen.

Volgens de bronnen van DigiTimes gaat Intel de technologie zo toepassen dat de zender en ontvanger worden geïntegreerd. Dit zou lagere productiekosten met zich meebrengen. Intel heeft hiervoor zelf specifieke software ontwikkeld. Tot slot weet de techwebsite nog te melden dat het draadloos opladen niet zal worden gebruikt in combinatie met de nieuwe generatie Haswell-chips.