"We worden over zes maanden zeker niet weer wakker op een roze wolk", zei Ottelini tegen zijn werknemers, aldus financieel persbureau Bloomberg. Na 87 kwartalen winst is het eerste kwartaal van 2009 'kantje boord' schrijft de topman in de uitgelekte memo.

Een afnemende vraag naar pc's zorgt ervoor dat Intel zijn chipfabrieken niet op volle capaciteit kan laten draaien. Vorige week liet het bedrijf weten dat de winst in het vierde kwartaal van 2008 met 90 procent daalde. De mogelijkheid dat het rijkste bedrijf van de chipindustrie niet winstgevend kan blijven onderstreept de daling in chipsector, analyseert Bloomberg.

Iedere dollar telt

In de memo maakte Otellini ook bekend dat er geen budget is voor promoties. Daarnaast worden vacatures selectiever gevuld. Hij zou ook e-mails ontvangen hebben van werknemers die te kennen gaven liever minder loon te krijgen dan hun baan te verliezen of collega's te verliezen. "We gaan ons focussen op iedere cent. Iedere dollar telt."

Het bedrijf blijft investeren in nieuwe technologie. Wel gaat Intel de niet essentiële uitgaven inperken en de fabrieksproductie afbouwen. Dit heeft als gevolg dat sommige fabrieken moeten sluiten en dus dat werknemers elders aan de slag moeten.

Prijsverlagingen

Intel wilde geen commentaar geven op de uitgelekte memo. Eerder deze week werd bekend dat het bedrijf de prijzen van chips drastisch verlaagt. De kortingen lopen op tot bijna 50 procent.