De gloednieuwe chipsets in de 6-serie (codenaam Cougar Point), voor de nieuwste Core i5- en i7-processors (codenaam Sandy Bridge) blijken een fout te hebben in de aansturingschip (controller) voor sata-apparatuur, zoals harde schijven.

Het prestatieniveau en de functionaliteit van die controller neemt in de loop der tijd af. Dit resulteert uiteindelijk in niet langer bruikbare sata-aansluitingen. Harde schijven zijn daardoor effectief niet meer toegankelijk.

Terughaalactie

Intel kondigde direct aan de getroffen chipsets die al geleverd waren aan moederboardfabrikanten en aan winkels terug te willen halen en in april met nieuwe chipsets te komen. Grote fabrikanten als Lenovo, HP en Acer kondigden direct aan geleverde pc’s terug te halen.

Het Nederlandse Alternate echter ging tegen de stroom in en meldde gewoon door te gaan met het gebruik van de Sandy Bridge H67 en P67 chipsets. De vier getroffen sata-300-poorten worden door Alternate niet gebruikt; de aansluiting van de harddisk wordt dan via een van de twee 600-poorten gedaan. Die optie heeft Intel nu eveneens omarmd, na aandringen van de andere pc-fabrikanten.

Alleen in speciale configuraties

Intel zegt dat alleen computermakers die van te voren aangeven een configuratie te kiezen die het probleem omzeilt, de chipsets weer krijgen geleverd. Anderen zullen moeten wachten totdat Intel nieuwe chipsets uitlevert waarin het probleem is opgelost. Die zullen halverwege deze maand vrij worden gegeven.

Voor de terughaalactie heeft Intel eerder ingeschat dat dat het bedrijf 700 miljoen dollar gaat kosten. Daarnaast schat Intel dat deze fout nog eens 300 miljoen dollar aan winst zal kosten. Dat betreft de winst voor het eerste kwartaal van dit jaar. Intel verwacht voor het hele boekjaar geen extra financiële impact door deze fout.

UPDATE 16.17: Intel meldt bij monde van channel account manager Jan Schouten dat de nu toch uitgeleverde chipsets op moederborden komen waarvan de sata-300 poorten niet voorzien zijn van een conncetor en dus ook niet zijn te gebruiken. Dergelijke moederborden worden vooral gebruikt in notebooks en kleine all-in-one pc's. "Computerbouwers gebruiken standaard daarin alleen de 0 - en de 1-poort, dus de andere poorten worden nooit fysiek toegankelijk gemaakt", zegt Schouten.

Dat computerbouwers als Alternate wel pc's blijven leveren waarvan de vier 300-poorten wel zijn aan te sluiten, is op zich niet tegen te houden door Intel, omdat dat gebaseerd is op afspraken tussen moederbordleverancier en pc-bouwer. ""Maar ze vertellen het voroaf aan de klant en die krijgt de mogelijkheid om over twee maanden een nieuw moederbord in te laten bouwen", zegt Schouten.