De vermeende Intel-memo, die te vinden is op het AVS-forum, geeft drie redenen aan waarom hd-dvd in de concurrentiestrijd met het Blu-Ray-formaat als winnaar uit de bus zal komen, zo meldt Macworld.

In de memo, die afkomstig zou zijn van directeur content-beveiliging Steve Balogh en manager Digital Home Content Keith Rowe, stippen de topmannen de volgende voordelen aan. De overstap van een oud naar een nieuw dvd-formaat is minder ingrijpend dan die van bijvoorbeeld cassette naar cd, aldus Balogh en Rowe.

Daarom zullen consumenten meer op zoek zijn naar een apparaat dat zowel bestaande dvd's als nieuwe-generatie dvd's kan afspelen. Daarvoor zou hd-dvd beter geschikt zijn dan Blu-Ray, omdat de diepte van de gegevenslaag bij hd-dvd's dezelfde is als bij traditionele dvd's. Daarnaast zijn hd-dvd's even groot en dik als gewone dvd's, waardoor ze hetzelfde laad-mechanisme kunnen gebruiken.

Ook zijn beide nieuwe formaten weliswaar geschikt voor high definition-weergave, maar de hd-dvd's zijn vanwege de grotere overeenkomsten met het bestaande dvd-formaat voordeliger te fabriceren, waardoor de hd-dvd populairder zal zijn, volgens de Intel-managers.

Veel mogelijkheden

De hogere prijs van Blu-Raydiscs wordt niet alleen veroorzaakt door een grotere opslagcapaciteit, 25 GB tegenover 15 GB voor een single-layer hd-dvd, maar ook door het kostbare productieproces. Om deze schijfjes betrouwbaar te maken is namelijk een speciale coating nodig.

De Intel-mannen roemen daarnaast de vele mogelijkheden van hd-dvd, zoals de picture-in-picturefunctie, de netwerkondersteuning en de garantie dat de nieuwe schijfjes ook op traditionele dvd-spelers zijn af te spelen – zonder de hd-functionaliteit uiteraard.

Concluderend stelt het duo dat 'gezien de uitvoerige mogelijkheden voor consumenten, de lagere prijs, het gebruik in combinatie met pc en consumentenelektronica en het fabricage-gemak, Intel gelooft dat dit formaat het best voldoet aan de verwachtingen van consumenten omtrent high-definition digitale video'.