Met de presentatie van deze gegevens zet Intel voorzichtig de eerste stappen richting de introductie van haar chip in de markt. "Dit is de eerste gedetailleerde technische presentatie van Silverthorne" liet Justin Rattner, hoofd van Intel's Corporate Technology Group weten, meldt NetworkWorld.

Nieuwe chip

Silverthorne is de eerste x86 chip die specifiek is ontwikkeld voor kleine, draagbare computers. Tot nu toe paste het bedrijf alleen bestaande processoren aan voor gebruik in draagbare apparaten. Ter illustratie, Intel's A100 en A110 processoren die in draagbare apparaten worden gebruikt, zijn gebaseerd op de Celeron M chip.

De presentatie van de chip tijdens ISSCC komt niet geheel onverwacht. Op het programma viel te lezen dat er tijdens de conferentie een energiezuinige chip zou worden gepresenteerd van 45-nanometer, speciaal ontwikkeld voor draagbare apparaten. Intel gebruikte deze exacte omschrijving al eens eerder voor Silverthorne, al weigerde het bedrijf tot voor kort te bevestigen of het inderdaad om deze chip ging.

Oude technologie

De Silverthorne wijkt af van Intel's andere chips, omdat het gebruik maakt van een in-order executie, oftewel er kan maar één instructie tegelijkertijd worden uitgevoerd. Dit principe past Intel al niet meer toe sinds 1995, met de Pentium Pro als laatste in-order processor. Daarna stapte Intel over op het out-of-order principe, waarbij tegelijkertijd meerdere handelingen kunnen worden uitgevoerd, hetgeen, doorgaans, tot betere prestaties leidt.

Silverthorne zal dit verlies aan prestatie compenseren door gebruik te maken van Intel's Hyperthreading-technologie. Deze laatste keuze is opmerkelijk voor de energiezuinige processor, aangezien er al vaak is beweerd dat een processor met deze technologie aanzienlijk meer energie verbruikt.

Balans tussen prestatie en energie

Volgens Intel vormt een in-order ontwerp voor Silverthorne de beste balans tussen prestatie en energieverbruik. De snelheid zal echter niet te vergelijken zijn met die van Intel's huidige mobile Core 2 processoren, al ligt het energieverbruik van Silverthorne wel een stuk lager. De prestaties van de nieuwe chips kunnen worden vergeleken met die van de Pentium M uit de eerste versie van Centrino in 2003, volgens Rattner.

Kloksnelheid

Intel wilde nog niet laten weten op welke kloksnelheid Silverthorne zal draaien en hoeveel energie het daadwerkelijk zal verbruiken. Volgens het programmaboekje van ISSCC gaat het echter om een chip met 512KB cache en een 533MHz front-side bus.