Netbookmaker Asus, de Amerikaanse winkelketen Best Buy, de Britse elektronicaketen Dixons en het Indiase elektronicawinkelbedrijf Croma haken aan op Intels app store. Zij gaan de app store-software, die toegang biedt tot de online-applicatiewinkel, voorgeïnstalleerd leveren op hun netbooks. Huidige netbook-eigenaren krijgen de software als download aangeboden.

Multiplatform

De apps die beschikbaar zijn in Intels app-winkel zijn voor computers die de x86 Atom-chips gebruiken. Dat zijn tot op heden vooral netbooks, hoewel er ook Atom-tablets in de maak zijn. Intel vermijdt een keuze voor alleen Windows door ook de Linux-variant Moblin te ondersteunen, die het heeft ontwikkeld voor netbooks. Later volgt support voor MeeGo; de samenvoeging van Moblin en tegenhanger Maemo van Intel-partner Nokia. De chipmaker spiegelt een "naadloze ervaring over verschillende besturingssystemen" voor.

Winkelfrontje

Daarnaast gaan deze partners elk eigen app stores opzetten, waarvoor zij die van Intel gebruiken maar dan onder eigen naam. Dat zijn dan zogeheten 'white label'-versies van de AppUp store van de processorproducent zelf. Het is nog niet bekend of Dixons ook in Nederland de eigen app store gaat voeren.

Intel heeft de plannen hiervoor in september vorig jaar al uiteengezet. Toen was er ook sprake van dat Acer en Dell mee zouden doen. In de aankondiging van de processorproducent op zijn ontwikkelaarsbijeenkomst IDF ontbreken die twee netbookmakers.