De overeenkomst werd gisteravond laat bekend gemaakt. Intel krijgt nog de mogelijkheid zijn aandeel uit te breiden naar 25 procent, maar liever trekt ASML voor de overige 10 procent andere investeerders aan. De overige aandeelhouders van ASML moeten overigens nog akkoord gaan, dat wordt binnen enkele maanden verwacht.

ASML wil het geld gebruiken voor de verdere ontwikkeling van Extreme UltraViolettechnologie (EUV). Ook wordt er verder ontwikkeld aan de 450 millimeter wavertechnologie. Beide ontwikkelingen denkt ASML over drie jaar te gelde te maken.

Intel koopt op voorhand producten

Intel is klant van ASML en heeft zich verbonden aan toekomstige aankopen van beide door de Nederlanders te ontwikkelen technologieën. Andere klanten zouden het programma nog bestuderen in de overweging daarin mee te doen. ASML zegt dat de technologie beschikbaar komt aan alle chipproducenten, niet alleen aan Intel en mogelijk andere investeerders.

Mocht alle 25 procent van de aandelen worden verkocht, krijgt ASML 4,19 miljard euro binnen. Daarnaast wordt dan door de nieuwe aandeelhouders 1,38 miljard euro geïnvesteerd in de periode 2013 tot 2017.