Viiv is een verzamelnaam voor een dual-core processor, chipsets en netwerkmogelijkheden. Pc's met deze technologie aan boord zijn gericht op de digitale huiskamer in combinatie met de nieuwe generatie televisies, zo meldt het AP.

Intel zet hiermee een frontale aanval in om een plek in de huiskamer te veroveren. Microsoft en andere partijen zetten zwaar in op het Media Center-concept. Analisten verwachten dat op termijn de pc zoals we die nu kennen, zal verdwijnen en plaats zal maken voor een digitaal entertainment-systeem in de huiskamer.

Viiv-pc's zullen aan en uit te zetten zijn door middel van een druk op de knop, zoals bij bijvoorbeeld televisies, ten opzichte van de gebruikelijke manier van afsluiten via de start-knop. Ook ondersteunt het platform standaard surround-geluid.

Middels de optionele tv-tuner kunnen programma's worden opgenomen, heen en weer gespoeld en getimeshift. Tevens belooft Intel dat dergelijke pc's makkelijk online connectiviteit biedt met muziek- en filmdiensten.

Zware concurrentie

Viiv wordt door Intel als een stand alone-platform gezien en moet het in zijn eentje redden. Hierbij ondervindt het zware concurrentie van dvd-recorders met harde schijf die met de dag populairder worden.

Dell, HP en Gateway zullen systemen met Viiv in het eerste kwartaal van 2006 gaan aanbieden. De prijzen zijn nog onbekend.