Intel komt met een x86-64 Atom-SoC voor datacenterservers. Fabrikanten als AMD en Samsung stappen met hun ARM-licentie in de servermarkt die door Intel wordt gedomineerd. Concurrenten hebben het vizier gericht op microservers; gestapelde SoC's voor onder meer datacenters. Maar hun chipsets zijn er nog niet en Intel pakt nu zijn kans de productlijn van serverchips uit te breiden met nieuwe SoC's voor dit specifieke segment van de servermarkt.

Intel voelt hete adem concurrenten

Intel komt daarom met een 6 watt-SoC, volgens de maker de enige chipset die zo weinig verbruikt en toch de features heeft die datacenters vereisen. Intel stelt dat het bedrijf al jaren geleden de noodzaak inzag voor energiezuinige chipsets voor datacenters. Cloudproviders schreeuwen om energiezuinigere servers. “Minder energieverbruik betekent minder hittevorming en dat betekent dus nog minder energieverbruik", licht Microsofts serverontwerper Jeffrey Snover toe op een presentatie van Intel.

Chipfabrikant AMD - groot op de x86-markt - kondigde onlangs een nieuwe Opteron aan die juist gebaseerd is op de ARM-architectuur. De chipfabrikant lijkt hoge verwachtingen te hebben van ARM op de servermarkt. Intel heeft als voordeel dat de markt wordt gedomineerd door software op de x86-architectuur. De tactiek van ARM-producenten is om de producten compatibel te houden met x86 en tegelijkertijd zwaarder in te zetten op energiebesparende systemen. Die willen greep van x86-systemen op de servermarkt verzwakken.

Maar Intel maakt het de concurrentie niet makkelijk. Terwijl er nog wordt gewerkt aan 64-bitchips die door kunnen dringen op de servermarkt zoals ARM-chips de smartphonemarkt domineren, hoopt Intel ze de pas af te snijden met deze nieuwe, energiezuinige SoC's. Volgens Intel-CIO Diane Bryant is er geen sprake van concurrentie met ARM. “We houden de markt natuurlijk in de gaten, maar er is momenteel geen zakelijk 64-bit ARM-platform beschikbaar."

Chipset voor lichte workloads

Het voordeel van Atom tegenover de Xeon-lijn is volgens Intel dat de chipset zeer geschikt is voor lichte, schaalbare workloads. Als voorbeeld geeft Intel datacenters die veel dedicated nodes inzetten voor bijvoorbeeld websites van mkb's. Voor grote websites die veel verkeer kennen, is de Xeon meer geschikt.

De laatste jaren heeft Intel zwaar ingezet op juist high Performance Computing met de Xeon-line en is de microserver het ondergeschoven kindje geworden van de chipfabrikant. Dit terwijl het bedrijf de term in 2009 zelf bedacht en een specificatie ontwierp en het jaar daarop 2 microserver-systemen op de markt bracht. Intel-CIO Diane Bryant vertelde gisteren tijdens de presentatie van Intel dat de markt van microservers beperkt is. “Er is een eindig aantal workloads die gedaan kunnen worden op dit gebied. Intel gelooft dat microservers zo'n 10 procent van de servermarkt vormen", aldus Bryant.

Oude generatie Clover Trail

Momenteel worden betaproducten geproduceerd door onder meer HP. Volgens Jeffrey Snover van de computergigant hangen er momenteel nieuwe Atom-servers in de racks van webhoster Leaseweb. Ook fabrikanten als Dell, Qnap en Huawei werken momenteel met de Atom-SoC. Intel heeft zijn vinger in diverse segmenten van de serverpap: van High Performance rekenkracht met de Xeon Phi tot controllers voor opslag met de Core-chips. Ook bij de nieuwe generaties Core's is de boodschap: energiezuinig. De Atom-SoC moet ook de microservermarkt veiligstellen.

De SoC bevat een dualcore-processor met in totaal 4 threads. De chipset ondersteunt virtualisatie en ECC-memory. De vorige generatie Atom-Soc's (Clover Trail) wordt gebruikt in een aantal apparaten, waaronder Android-smartphone Motorola Razr i en tablets als de Latitude 10 van Dell en Envy2 van HP. Intel verwacht dat bedrijven die al met de Atom-SoC werken zullen overstappen op de nieuwe generatie.