Intel heeft al sinds 2010 een eigen app store die het kant en klaar biedt aan netbookfabrikanten en winkelketens. Onder meer Asus, Dixons en Best Buy doen hieraan mee. In die online app-winkel voor Windows is nu applicatiepakket LibreOffice opgenomen. Noch Microsoft Office noch LibreOffice-voorganger OpenOffice zijn daarin te te vinden.

'Mijlpaal'

Naast het omarmen van de open source-software treedt Intel ook toe tot de Raad van Advies voor The Document Foundation. Volgens die stichting achter LibreOffice is de adviesraad “een orgaan dat bijdraagt met advisering en financiering" van het open source-project. Hoeveel die geldelijke steun is, wordt niet bekendgemaakt.

“Wij doen nooit mededelingen over bedragen", vertelt Cor Nouws van The Document Foundation. Het is volgens hem zeker gebruikelijk dat een bedrijf in een bestuursrol financieel bijdraagt aan de stichting. “Intel is wel een mijlpaal", geeft hij aan. Dat is mede vanwege de grote naam van die processorreus.

App-winkel voor Windows

Over de verwachtingen voor LibreOffice in de App Up-winkel van Intel kan Nouws niets zeggen. “Ik heb geen verstand van app stores, en ook niet van Windows." Hij wijst erop dat LibreOffice en ook het oorspronkelijke OpenOffice zijn ontstaan vanuit Linux, en noemt aandacht op Windows een goede zaak.

Nouws vult nog aan: "LibreOffice is natuurlijk vanaf zijn ontstaan heel sterk gedragen door de open source-gemeenschap, die traditioneel goed is vertegenwoordigt op Linux. Dus extra aandacht op Windows, zeker met een gerenommeerd bedrijf als Intel, is een goede zaak. "

Update: Aanvullend commentaar van Nouws toegevoegd onderaan dit artikel.