Intel heeft revisie 0.9 van de specificatie van the Extensible Host Controller Interface (xHCI) vrijgegeven, die een standaardmethode biedt waarmee USB 3.0 host controllers kunnen communiceren met USB 3.0 software.

Een belangrijk onderdeel van SuperSpeed USB is de interoperabiliteit tussen verschillende apparaten van verschillende fabrikanten. De nieuwe xHCI specificatie moet het voor fabrikanten eenvoudiger maken om deze interoperabiliteit te realiseren, terwijl het voor softwareontwikkelaars eenvoudiger moet zijn om de benodigde software te schrijven.

Klagende concurrentie

De release van de specificatie is belangrijk omdat het bedrijven in staat stelt om apparaten te ontwikkelen die gebruik maken van USB 3.0, ook wel SuperSpeed USB genoemd.

Concurrenten AMD en Nvidia beschuldigden Intel er eerder dit jaar van de specificaties achter te houden, om zo een voorsprong op de concurrentie te kunnen behalen. Intel weerlegde die beschuldigingen met de opmerking dat de specificatie simpelweg nog niet gereed was en dat 'AMD en Nvidia zelf niet bereid zijn om noodzakelijke werk te verrichten.'

AMD tevreden

Met de release van de nieuwe specificatie lijkt de strijdbijl begraven. Dit blijkt uit een uitspraak van Phil Eisler, vice president bij AMD: "Wanneer het leven gevuld is met HD media en digitale audio, dan is daar een snelle gegevensoverdracht voor nodig. USB 3.0 is het antwoord voor de behoefte aan bandbreedte in de toekomst. AMD gelooft in open industry standards en ondersteunt daarom de gemeenschappelijke xHCI-specificatie.

Ook Rick Schuckle, client architecture strategist bij Dell ontvangt de nieuwe specificatie met open armen: "Dell verwelkomt Intel's xHCI-specificatie omdat het één interface standaard biedt die ervoor zal zorgen dat de industrie kan overstappen naar de nieuwe USB-generatie. Deze interface standaard is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat onze klanten straks interoperabele systemen, apparaten en drivers hebben voor USB 3.0.

Ook Microsoft blij

Tot slot is ook Microsoft blij met de release, hetgeen belangrijk is voor de ondersteuning van de software. Chuck Chan, general manager of Windows Core OS bij Microsoft: "Microsoft heeft vanaf de acceptatie van USB als standaard gezorgd voor drivers en zal dat ook blijven doen. Microsoft is van plan om ondersteuning te bieden voor alle hardware die in overeenstemming is met de xHCI-specificatie. Dit is een grote stap in de toekomst en het zal gebruikers in staat stellen om hun SuperSpeed USB-apparaten op een eenvoudige manier aan te sluiten aan hun pc."

Intel werkt ondertussen alweer hard aan een nieuwe revisie, ditmaal gaat het om specificatie xHIC 0.95. Deze zal in het vierde kwartaal van 2008 openbaar worden gemaakt.