Intel verdubbelt de snelheid van Thunderbolt met een nieuwe generatie controllers. Dat onthulde Intel op de Amerikaanse handelsbeurs van de National Broadcaster's Association (pagina 12, PDF). De nieuwe generatie van de data-uitwisselingsstandaard heeft de codenaam 'Falcon Ridge' en moet de theoretische maximumsnelheid opschroeven van 10 naar 20 Gbps.

Falcon Ridge moet nog voor het eind van het jaar geïntroduceerd worden en productie wordt vervolgens opgeschroefd in 2014, aldus de chipmaker. De nieuwe standaard is volgens Intel volledig backwards compatibel met eerdere generaties van Thunderbolt.

Hoge doorvoersnelheid

Thunderbolt is nu al sneller dan USB 3.0 (dat maximaal zo'n 5 Gbps behaalt), maar de verbindingsstandaard wordt niet breed gebruikt. De verbindingstechnologie is voornamelijk bedoeld voor high-end systemen en gebruikers die een hoge doorvoersnelheid zoeken voor toepassingen met een hoge beeldresolutie.

Intel heeft de communicatietechnologie ontwikkeld met Apple, die aanvankelijk de enige gebruiker was van Thunderbolt. Vorig jaar bracht Intel ook moederborden op de markt met een Thunderbolt-controller en er is ook randapparatuur verkrijgbaar met Thunderbolt-poort.

Optisch vs. koper

Aanvankelijk werd Thunderbolt ontwikkeld met optische bekabeling, maar Intel heeft een versie met koper-verbinding uitgebracht om de kosten te drukken. De koperkabels van Thunderbolt zijn beperkt tot 3 meter, maar er zijn inmiddels ook langere optische kabels beschikbaar.

Intel meldt dat de koperversie een stuk dunner gaat worden in een aankomende versie. De fabrikant heeft ook een optische kabel van 100 meter in ontwikkeling.