Dat zijn volgens Intel-directeur Paul Otellini de belangrijkste redenen waarom de winst in het derde kwartaal lager is dan in dezelfde periode daarvoor. De winst is in een jaar tijd met 12 procent gedaald.

De omzet is in die periode wel gegroeid tot 8,7 miljard dollar, maar dit is voor een belangrijk deel te danken aan de verkoop van zes miljoen nieuwe Core Microarchitecture-chips voor pc's en notebooks. Hierdoor kwam de omzet hoger uit dan verwacht.

Intel heeft inmiddels een grote reorganisatie afgerond. Tussen april en september zijn wereldwijd 10.500 banen geschrapt, ongeveer 10 procent van het personeelsbestand.

Om de concurrentiestrijd met Advanced Micro Devices (AMD) ter verhevigen, is de introductie van Core 2 Duo-chips versneld evenals de Itanium server-chips 'Tulsa' en 'Montecito'. Ook is de introductie met de zogeheten quadcore-chip, die in het eerste kwartaal volgend jaar zou plaatsvinden, vervroegd tot volgende maand.

Voor het vierde kwartaal verwacht Intel een omzet van 9,1 miljard tot 9,7 miljard dollar te kunnen behalen. Analisten rekenen erop dat de omzet ergens in het midden uitkomt. Dat zou betekenen dat de omzet lager is dan de 10,2 miljard dollar die het bedrijf in het vierde kwartaal van 2005 binnenhaalde.