De IEEE 802.11n-standaard wordt pas in de eerste helft van 2008 officieel goedgekeurd. Deze nieuwe wifi-standaard zal volgens het IEEE uiteindelijk een doorvoersnelheid van 600 Mbps kunnen halen. Ook het bereik wordt vele malen groter dan de huidige wifi-versies.

Intel heeft tijdens de IEEE Globecom 2006 Expo in San Francisco bevestigd dat de fabrikant een pre-standaardversie van 802.11n in Centrino opneemt.

Het besluit van Intel is opmerkelijk omdat experts technologieleveranciers hebben gewaarschuwd geen 802.11n-apparatuur te fabriceren voordat de standaard is geratificeerd.

Ken Dulaney, analist bij Gartner, stelt bijvoorbeeld dat het gebruik van de pre-standaardversie binnen bedrijfsomgevingen later voor interoperabiliteitsproblemen kan zorgen.

Overigens is Intel niet de enige die haast lijkt te willen maken met 802.11n. Zo maakte de Wifi-alliance afgelopen zomer al bekend, geheel tegen de verwachtingen in, in de eerste helft van 2007 te beginnen met de certificatie van 802.11n-producten.

De industriegroep zegt niet te willen wachten op de definitieve versie van de nieuwe wifi-standaard die in augustus opnieuw werd uitgesteld.

Volgens het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) duurt het nog minstens tot januari voordat de – moeizaam tot stand gekomen – conceptversie uit januari 2006 is geperfectioneerd. Een definitieve goedkeuring van de standaard vindt mogelijk pas in 2008 plaats.

De Wifi-alliance test of draadloze lan-producten interoperabel zijn en of ze aan de minimumeisen voldoen. Wifi-producten kunnen zo probleemloos werken in omgevingen waar apparatuur van verschillende fabrikanten staat. Bron: Techworld