In de tweede helft van 2008 heeft het bedrijf al notebooks in de planning staan die zijn voorzien van WiMax. Het gaat dan om notebooks die zijn gebaseerd op het Montevina platform, een nieuwe versie van het mobiele Centrino platform.

'De kans is echter groot dat Intel ergens in 2008 ook ultramobile pc's en mobile internet devices (MIDs), gebaseerd op het Menlow-platform zal voorzien van WiMaX' aldus Mooly Eden, vice president van Intel Mobile Platforms Group.

Nokia kiest voor WiMax

Onder de naam Baxter Peak is Intel al begonnen met de ontwikkeling van een chip die WiMax voor mobiele apparaten mogelijk moet maken. Vorig jaar liet telefoonfabrikant Nokia al weten dat het van plan is om Baxter Peak te gebruiken voor de internettabletten uit de N-serie, die dit jaar uitgebracht zullen worden.

Een woordvoerder van Intel benadrukt wel dat Baxter Peak geen vereist onderdeel is van het Menlow-platform: 'Baxter Peak moet worden gezien als optie voor het Menlow-platform, zoals Echo Peak een optie is voor Centrino-notebooks die zijn gebaseerd op het Monteniva-platform.' Echo Peak is een minicard die zowel WiMax- als Wi-Fi-technologie integreert op één chip.

Testen

Het Menlow-platform is een verzameling componenten, waaronder de energiezuinige Silverthorne-processor en de Poulsbo-chipset, waarmee ultramobile apparaten worden aangedreven. Verwacht wordt dat WiMax pas ergens in 2009 marktbreed zal aanslaan, maar als het aan Intel ligt gebeurt dat iets sneller door de techniek nu al in diverse apparaten toe te passen. Intel is de techniek momenteel aan het testen in verschillende gebieden, waaronder Japan en Rusland. Het bedrijf assisteert Rusland bij de bouw van een landelijk WiMax-netwerk.

Energieverbruik

Hoewel Intel alle vertrouwen heeft in de nieuwe draadloze standaard, kent de technologie nog wel wat kinderziektes, zoals een energieverbruik dat nog te hoog ligt om een goede langdurige werking op ultramobiele apparaten te garanderen. Analist Dean McCarron van Mercury Research is echter positief: 'Als Intel de energieproblematiek weet te adresseren, is de kans groot dat veel fabrikanten de technologie zullen adopteren.'