Door de stijgende vraag naar multicore chips zullen de belangrijkste verschillen tussen serverprocessoren straks niet meer liggen in de kloksnelheid, maar in de hoeveelheid cores, de chipsoort en de kwaliteit van de connecties. Bij het nieuw labelsysteem wordt dan ook niet naar de kloksnelheid gekeken, maar naar andere prestatiegerichte eigenschappen.

Serverprocessors zullen binnenkort over vier categorieën worden verdeeld, legt Rick Brown uit, marketingmanager bij Intel. Itanium 2-processors zullen vallen onder de 9000-serie, Xeon MP-processors en chipsets met vier of meer chips onder de 7000-serie en Xeon DP-processors en chipsets voor two-way-servers onder de 5000-serie. Versies van de nieuwe dual-core Xeon processor, die in het eerste kwartaal van 2006 zal worden geïntroduceerd, zullen dan bijvoorbeeld Xeon 5010 of Xeon 5020 gaan heten.

De naamgeving van desktop- en notebookprocessors kent eenzelfde geschiedenis. Intel besloot zijn Pentium 4-processors niet langer naar hun kloksnelheid te vernoemen, toen vorig jaar bleek dat een verdere verhoging van de kloksnelheid zou leiden tot een onacceptabel energieverbruik.