Intel voorziet een gouden toekomst voor de opvolger van de CD-ROM, die drie jaar geleden zijn doorbraak maakte op de PC. Tegen het jaar 2000, zo stelt het Amerikaanse bedrijf, zullen er voor negen miljard gulden aan DVD-titels worden verkocht. Vooral spelletjes en edutainment (opvoedkundig amusement) zullen het goed doen.

De chipmaker is optimistischer gestemd dan veel marktonderzoekers, die voorspellen dat DVD een lange weg heeft af te leggen voor het brede publiek het nieuwe medium zal omarmen. Net als bij het begin van de CD, de CD-ROM en de video heeft de DVD te maken met oeroude marktprincipes: zonder software zijn er geen klanten voor de hardware en als er niet genoeg hardware wordt verkocht zal er niet veel software worden ontwikkeld.

Dat Intel gouden bergen belooft voor DVD is te begrijpen, aldus kenners. De chipfabrikant heeft een onderzoek van een jaar afgerond, waarmee de geschiktheid van de Pentium II-processor voor het afspelen van digitale video moest worden aangetoond. Uit die studie is gebleken dat een Pentium II met een kloksnelheid van 266 MHz een beeldkwaliteit kan leveren die gelijk staat aan die van een televisie (30 beelden per seconde).

Als Intel de fabrikanten van PC's kan overtuigen dat ze hun machine eenvoudig kunnen ombouwen tot een 'veredelde DVD-speler' hebben gebruikers een reden om hun splinternieuwe Pentium MMX-chip volgend jaar in te ruilen voor een Pentium II.

De DVD kan tien keer meer data bevatten dan een CD-ROM. Probleem is wel dat verscheidene fabrikanten een afwijkende versie hebben ontwikkeld. Een standaard voor DVD heeft zich nog niet kunnen ontwikkelen.