Op de International Solid State Circuits Conference (ISSCC) die deze week in San Francisco gehouden wordt, zal de chipfabrikant een aantal nieuwe technieken presenterent die voor een doorbraak kunnen zorgen in de ontwikkeling van nieuwe en nog snellere chips. Het is volgens Intel niet ondenkbaar dat binnen afzienbare tijd chips geproduceerd zullen worden die een kloksnelheid zullen hebben van zo'n 5 GHz en de gefabriceerd zijn volgens de 0,13 micronproductietechniek. Intel heeft al prototypes getest die op zulke snelheden draaien. Het probleem waar de chipfabrikant tegenaan liep, was de warmteontwikkeling. Die is nog te hoog om de processors daadwerkelijk uit te brengen. Door het energieverbruik terug te dringen, denkt Intel dat het mogelijk is om de warmteontwikkeling binnen de perken te houden. Een aangepast circuitdesign moet het energieverbruik omlaag brengen. Testopstellingen van Intel laten zien dat het mogelijk is om processors op 10 GHz te laten draaien bij 1,66 volt, zo meldt CNet. Intel verwacht ook doorbraken op het gebied van de productietechniek. Nu is dat nog 0,13 micron. Maar dat zal tegen 2005 afgenomen zijn naar 90 nanometer (0,09 micron) of zelfs 65 nanometer in 2007.

Geheugen

Ook op het gebied van flash-geheugen claimt Intel een doorbraak. De zogenoemde 'non-volatile' chips van Intel hebben als voordeel dat de opgeslagen informatie niet verloren gaat als de energie wegvalt (wat wel het geval is bij gewone geheugenchips). Wel kleeft er een aantal nadelen aan dit geheugen. Zo zijn ze relatief langzaam. Dat wordt gedeeltelijk veroorzaakt door het feit dat de informatie eerst verwijderd moet worden voordat nieuwe informatie weggeschreven kan worden. Daarbij komt dat het bij de huidige generatie geheugen maar ongeveer een miljoen keer mogelijk is om gegevens weg te schrijven. Daarna presteert de chip steeds minder goed. Maar door nu een legering met de naam chalcogen op het bestaande silicium aan te brengen, is dit probleem te verhelpen, zo schrijft The Wall Street Journal. Met de legering is het mogelijk om een miljard keer naar het geheugen te schrijven.

McKinley

Op korte termijn heeft Intel zijn hoop nu gevestigd op McKinley, codenaam voor een nieuwe chip die in samenwerking met Hewlett-Packard is ontwikkeld. Deze 64-bit chip moet halverwege dit jaar op de markt komen. De verkoopresultaten van Itanium, de eerste 64-bit chip van Intel, blijven achter bij de verwachting. McKinley moet zo'n anderhalf tot twee keer sneller zijn dan Itanium. Die snelheidswinst wordt behaald door meer geheugen op de chip zelf aan te brengen in plaats van gebruik te maken van extern geheugen. Deze nieuwe chip van Intel wordt wel een stuk groter dan de huidige modellen. McKinley heeft een oppervlakte van 464 mm2. De grootte van deze chip zorgt ervoor dat hij niet zo eenvoudig te produceren is. Dat betekent dat McKinley een stuk duurder is dan vergelijkbare chips. Het produceren van één McKinley-processor kost 300 dollar, een Pentium-chip nog geen 50 dollar per stuk.