Gisteren maakte de chipproducent bekend dat het sleutelt aan nieuwe x86 chips, die kunnen worden gebruikt in zulke apparaten. Het gaat om meer dan 15 soorten SoC's, gebaseerd op Intels Atom-processor die in mobiele internetapparaten en goedkope laptops te vinden is.

Auto's

Door het gebruik van de Atom-kern wil Intel de prestaties verbeteren en tegelijk het energieverbruik van de nieuwe chips terugdringen, zei Gadi Singer van Intel op een persbijeenkomst in San Francisco. Dit kan onder meer worden gebruikt om rijkere internetcontent op informatie- en entertainmentsystemen in auto's af te spelen.

Settopboxen

Intel ontwikkelt eveneens op de Atom-kern gebaseerde chips voor settopboxen zoals de Canmore, die later dit jaar zal worden gepresenteerd, en de Sodaville, die komend jaar verschijnt. Gisteren heeft de chipproducent ook acht SoC's voor settopboxen aangekondigd op basis van een Pentium M-kern. In de toekomst zullen alle SoC's worden ontworpen op basis van de Atom-kern.

Concurrentie

Hoewel het energiezuinige ontwerp van de chip zeer geschikt is voor mobiele apparaten, is Intel nog maar een kleine speler vergeleken met marktleider Arm, meent Nathan Brookwood, analist van Insight 64. Ook is er veel concurrentie van andere omgevingen zoals PowerPC, dat Freescale en Motorola gebruiken. Volgens Brookwood heeft PowerPC een sterke positie in de telecommunicatie- en automobielmarkt.