Sinds de oer-pda, de Apple Newton uit 1993, is het apparaat nooit geworden wat uitvinder John Sculley ermee beoogde, schrijft de Register.

'Carry Small, Live Large'

Volgens Sculley was de pda een draagbare gadget die slim genoeg is om bijna autonoom te functioneren. Het apparaat zou verschillende informatiebronnen intelligent moeten koppelen ten gunste van de gebruiker. Intels onderzoeksprogramma Carry Small, Live Large zou die oorspronkelijke opzet wel moeten waarmaken. Uiteraard gaat het daarbij vooral om het steeds kleinere microchips op een kleiner oppervlakte te krijgen, zodat de apparaten intelligenter worden en een betere aansluiting op de omgeving hebben.

Paraplu meenemen

Daarnaast zal het apparaat zelfstandiger en actiever gaan denken. Zo moet ingebouwde gps en een Google Maps-toepassing exact bijhouden waar de gebruiker zich bevindt. Dat kan weer doorgegeven aan andere applicaties op de pda. De 'multi-mode radio' op het apparaat kan overschakelen van Wi-Fi naar 3G of WiMax zodra de gebruiker een gebouw verlaat, zodat de verbinding niet zal worden verbroken. Voor het naar buiten gaan, heeft het apparaat al gewaarschuwd dat je een paraplu moet meenemen omdat het regent. Als er later op de middag een vergadering staat gepland maar er staan grote files, dan kan de pda de route aanpassen.

Spraak en gebaren

Hiervoor zijn snellere processors nodig en waarschijnlijk ook nieuwe besturingssystemen. Intel werkt verder aan nieuwe interfaces, zoals herkenning van spraak en gebaren, en streeft naar energiebesparende maatregelen en een langere levensduur van de batterijen. Dankzij technologie├źn als near-field communication (NFC) kunnen de draagbare apparaten eenvoudig en veilig data overzetten naar desktop-pc's of andere apparatuur, zo schrijft Intel-onderzoeker Kevin Kahn op een blog.