Naar verwachting velt de PCI-SIG, het samenwerkingsverband van meer dan 900 bedrijven die PCI-producten maken, vrijdag een oordeel over de nieuwe standaard die moet gaan gelden als opvolger voor PCI. Dat meldt CNet. Op dit moment is PCI (Peripheral Components Interconnect) de standaard als het gaat om de communicatie tussen de processor en de verschillende componenten in de computer. De prestaties van de processors nemen steeds verder toe, maar de PCI-standaard kan die snelheidsverbetering niet onbeperkt bijbenen. De twee grote rivalen op de processormarkt, AMD en Intel, hebben beide een techniek ontwikkeld die als opvolger kan dienen voor PCI. AMD heeft HyperTransport ontworpen. Het alternatief dat Intel heeft bedacht, staat bekend onder de codenamen Arapahoe en 3GIO.

Details

Naar de buitenwereld heeft Intel nog niet veel details losgelaten over Arapahoe. Intel heeft wel aan de PCI-SIG meer gegevens over het systeem verstrekt. Het ziet er nu naar uit dat Arapahoe gekozen zal als opvolger van PCI. "De insteek van Arapahoe is een universele input-output technologie die geschikt is voor de toekomst", zegt Roger Tipley van PCI-SIG tegen CNet. Arapahoe is niet alleen in staat om de communicatiesnelheid op te voeren tussen bijvoorbeeld de processor en een netwerkkaart, maar ook op grafisch gebied betere prestaties te leveren. "Arapahoe kan goed overweg met grote hoeveelheden data van bijvoorbeeld een digitale video", zegt Bala Cadambi van Intel. Bovendien gebruikt Arapahoe dezelfde 'commando's' als PCI. Dat betekent dat de huidige PCI-software niet herschreven hoeft te worden om te kunnen werken met Arapahoe. Intel is van plan de details van Arapahoe openbaar te maken tijdens het Intel Developer Forum dat eind augustus van start gaat.

HyperTransport

De vraag is waar AMD nu blijft met HyperTransport. De chipfabrikant heeft HyperTransport in eerste instantie niet ontworpen als een opvolger voor sec PCI, maar als een systeem dat de communicatie tussen de processor en diverse onderdelen in de computer mogelijk maakt. En dat kán een PCI-subsysteem zijn. Volgens Tipley gaat de voorkeur van de industrie uit naar Arapahoe. "AMD heeft de kans gehad zijn systeem aan de PCI-SIG voor te dragen als opvolger van PCI", zegt Tipley. "Maar ze hebben het nagelaten om ons te benaderen." Als Arapahoe als standaard gekozen wordt, betekent het niet dat HyperTransport 'dood' is. De techniek kan zonder al te veel problemen gebruikt worden als 'front-side bus' om bijvoorbeeld AMD's toekomstige lijn processors met de rest van de computer te laten praten.