De Conroe, de eerste desktopchip die sinds de Pentium 4 op een nieuwe architectuur is gebaseerd, maakt gebruik van nieuwe technologieën zoals virtualisatie en amt — een technologie waarmee updates en patches automatisch naar pc's kunnen worden verstuurd, ook als de pc's uitstaan.

Intel heeft, om het probleem van meerdere software-images en oude drivers te ondervangen, het Stable Image Platform Program (SIPP) geïntroduceerd. Het bedrijf belooft dat systeembeheerders geen nieuwe drivers hoeven te installeren om software-images te kunnen maken. Een systeembeheerder die gebruik maakt van een van de configuraties uit het SIPP, kan er van op aan dat de hardware en drivers voor minimaal twaalf maanden ongewijzigd zullen blijven, aldus Intel.

De Presler-processor, een 65nm-versie van de huidige Pentium D 800, zal in het eerste kwartaal van 2006 verschijnen. Intel wil de Conroe, tegen eerdere verwachtingen in, ook in 2006 laten verschijnen. Niet de Presler, maar de twee keer zo krachtige Conroe zal dan dé processor worden voor bedrijfs-pc's, belooft Intel.

Intel, die zijn voorsprong op concurrent AMD wil behouden, heeft de ontwikkeling van andere processorseries eveneens versneld. Midden augustus werd nog bekendgemaakt dat de dual-core Intel Xeon processor MP, die de codenaam 'Paxville' draagt, niet in 2006 maar in de loop van 2005 wordt uitgebracht. De processor, die bestemd is voor servers met vier of meer processors, moet volgens Intel een prestatie leveren die 'meer dan 60 procent beter' is dan die van processors uit vorige generaties.