De chipmaker, met meer dan 80.000 werknemers wereldwijd, biecht dit op in een blogpost van 'staff engineer' Roy Ubry. Die ict'er meldt dat Intel met enkele uitdagingen zit wat betreft de migratie van XP naar Windows 7. Enkele applicaties zijn niet compatibel en sommige pc's zijn niet geschikt voor de nieuwere Windows-versie. Ook ondersteuning van bepaalde software door webbrowsers speelt een rol.

IE8-compatibiliteit

Dat laatste slaat op versie 6 van Microsofts-browser Internet Explorer. De Intel-ingenieur blogt dat er enkele "zeer belangrijke applicaties" draaien op het intranet die "bekende issues" hebben met IE7 en 8. Hij maakt niet bekend wat voor programma's of webdiensten dat zijn. Intel heeft de uitrol van die nieuwere browserversies uitgesteld. "Met de migratie naar Windows 7 is IE8-compatibiliteit een 'must have'."

"IE8 biedt wel een compatibiliteitsmodus voor IE7, die enkele van deze 'issues' kan beperken, maar andere applicaties zijn geschreven om IE6 te vereisen." De ict'er stelt dat de problemen die de IE7-modus niet oplost, echt aangepakt moeten worden. En er zijn nog bekende problemen met Office Web Components, IE-plugins, Java-versies en nog meer zaken. Die maken de migratie echt moeilijk, schrijft Ubry.

UAC vs applicaties

Wat reguliere applicaties betreft, heeft Intel ook migratiemoeite. Voornaamste probleem is volgens Intel de User Account Control. Microsoft heeft die 'bewaker' voor wat applicaties mogen doen al in Windows Vista geïntroduceerd. Dit heeft toen al voor veel softwareproblemen, verwarring en ophef gezorgd. In Windows 7 is UAC minder scherp ingesteld, wat ook weer problemen heeft opgeleverd.

Intel heeft applicatie-aanpassingen voor UAC nog niet hoeven doen, omdat het nog op Windows XP zit. De chipmaker heeft vorig jaar besloten Vista over te slaan. Ubry prijst het verbeterde UAC in Windows 7 en meldt dat Intel die beveiligingsfunctie wil gebruiken, "met uitzondering van enkele instellingen die simpelweg nog niet uitgerold kunnen worden".

Vastlopers

UAC beperkt applicaties in handelingen die beheerdersrechten vereisen, en informeert de pc-gebruikers als dergelijke hoge rechten benodigd zijn voor een applicatiehandeling. Dit beveiligingssysteem ligt dus 'dwars' voor applicaties die daar niet voor zijn geschreven, stelt Ubry. Een programma loopt dan eenvoudigweg vast of klapt eruit, zonder dat de gebruiker een boodschap krijgt.

Microsoft biedt wel een makkelijke oplossing voor dit probleem; de applicatie instellen om altijd met beheerdersrechten te draaien. Dat beperkt echter wel de beveiligende werking van UAC, dat dan immers niet meer van toepassing is op die applicatie.

64-bit vs 16-bit

Een ander migratieprobleem voor Intel is de overgang naar 64-bit. Het bedrijf heeft tijdens de voorbereidende fase, waarbij het lid is van het Technology Adopter Program van Microsoft, besloten tegelijk naar 64-bit te gaan. Dat geldt voor de pc-hardware en voor de daarop draaiende Windows-variant.

Ubry meldt nu dat Intel zich hierop heeft verkeken. "De voornaamste uitdaging is dat 16-bit applicaties dan niet langer ondersteund zijn. Je zou denken dat dit geen grote zorg is; 32-bit computing is er al jaren, en de meeste applicaties zijn al overgezet naar 32-bit. Er bestaan echter nog veel legacy-applicaties in een omgeving zoals die van ons, waar ondersteuning van oudere besturingssystemen nog is vereist."

Bijkomend probleem is dat veel applicaties met 16-bit installers zijn verpakt (packaged) met benodigde componenten voor interne distributie en gebruik. "Die installers en applicaties moeten worden gewijzigd." De planning hoe Intel dat gaat aanpakken, moet nog besproken worden. Dat gebeurt "later", schrijft Ubry. Daarnaast zijn er nog andere kwesties met betrekking tot 64-bit Windows, ook te wijten aan oudere applicaties.

Tips gevraagd

Hij werkt nu aan een white paper die Intels migratie naar Windows 7 in beeld brengt. Dat document, met de uitdagingen én hoe Intel die heeft opgelost, zal hij zo snel mogelijk online publiceren. Ubry benadrukt in een update aan zijn blogpost nog dat Intel enorme waarde ziet in de overstap naar Windows 7 en dat er bij alle migraties van deze omvang wel 'issues' opduiken.

Terwijl hij de overstap van Intel in kaart brengt, vraagt hij tips van anderen over hun (voorbereidingen voor de) overstap naar Windows 7. Webwerelds zustersite Techworld heeft al Windows 7-migratietips vergaard en houdt op 31 maart een seminar voor beheerders over de overgang naar Microsofts nieuwste Windows-versie.

Update:

Intel antwoordt op vragen van Webwereld dat het geen informatie kan geven over intern gebruikte applicaties.