Intel liet de vernieuwde Classmate-laptop zien op het Intel Developer Forum (IDF) in Shanghai, hoewel via een Maleisische pc-maker al plaatjes van het apparaat waren uitgelekt op internet.

Grotere vingers

De laptop ziet er fraaier uit dan zijn voorganger en moet dan ook een breder publiek aanspreken. Ook kunnen consumenten kiezen voor een groter 9"-beeldscherm in plaats van het 7"-schermpje. Verder is een ingebouwde videocamera optioneel. Een verbetering van de nieuwe Classmate is de locatie van de poort van de memory-card. In de eerste versie was deze wat moeilijk bereikbaar achter de deksel, maar nu zit de ingang beter toegankelijk aan de rechterkant.

Het toetsenbord houdt dezelfde kleine afmetingen als dat van de eerdere versie, maar Intel heeft de functietoetsen van een kleurtje voorzien om ze beter te herkennen. Het touchpad is wel iets vergroot, zodat het ook geschikt is voor mensen met grotere vingers.

Nog geen Atom

Van binnen is de commerciële Classmate grotendeels hetzelfde als de originele versie, die alleen voor studenten in ontwikkelingslanden bedoeld was. Beide versies hebben een 900MHz Celeron M processor en zijn verkrijgbaar met harde schijven of solid-state drives van 1 of 2Gb. Pas in het derde kwartaal krijgt de Classmate een nog onbekende versie van de Atom-processor, laat Intel weten. Deze zou goedkoper zijn en minder stroom verbruiken dan voorgaande Intel-chips.

De vernieuwde Classmate PC gaat naar pc-producenten en zal worden verkocht in Europa en de VS. In de VS zal het apparaat tussen de 400 en 600 dollar gaan kosten. Net als bij de oude versie draait de nieuwe generatie Classmate op Linux of Windows XP en kan er speciale educatieve software op worden geïnstalleerd.