Door het nieuwe ontwerp is de derde versie van de Classmate PC gebruikersvriendelijker geworden dan zijn voorgangers. Naast het touch screen zal de Classmate 3 ook een draaibaar scherm krijgen, aldus Intel op zijn eigen Developer Forum in San Francisco.

Specificaties

Er werd een model gedemonstreerd dat lichter aanvoelde dan zijn voorgangers. De Classmate 3 beschikt over een scherm met een doorsnee van 22,5 centimeter en Intel's Atom N270 processor met een kloksnelheid van 1.6GHz. Tevens zit er een geïntegreerde camera in de laptop die 180 graden kan draaien. Het definitieve ontwerp van de Classmate 3 moet nog bekend worden gemaakt, maar Intel hoopt een langere batterijduur en een stoerder uiterlijk te kunnen leveren. Lila Ibrahim, algemeen manager van de groeimarkt platform voor Intel, liet weten dat de Classmate 3 rond eind van dit jaar in productie gaat. De prijs zal hoger uitvallen dan voor de huidige generatie Classmates moet worden betaald vanwege het touch screen.

Simpele laptops

De eerste Classmate PC was ontworpen als een pc zonder toeters en bellen waarmee een gebruiker simpele taken kan uitvoeren zoals op het web surfen en mail lezen. Deze educatieve laptop was bestemd voor kinderen in ontwikkelingslanden, terwijl de Classmate 2 meer gericht was op het algemene publiek.

Concurrent

De grote tegenhanger van de de Classmate is de XO laptop van de non-profit organisatie One Laptop Per Child (OLPC), die eveneens beschikt over tablet pc features. Het scherm van de XO kan ook worden gedraaid maar het is geen touch screen. De XO-2 zal een software gestuurd, drukgevoelig toetsenbord bevatten en twee touch screen displays, aldus OLPC. De opvolger van de XO zal in 2010 verschijnen. Ook de XO is een educatieve laptop die bestemd is voor kinderen in ontwikkelingslanden.

Classmate laptops zijn ontworpen om te draaien op Windows of Linux. Een toekomstige gebruikers interface zou een versie van Sugar kunnen worden, oorspronkelijk bestemd voor de XO laptop. De Sugar Labs Stichting heeft een van zijn medewerkers met Intel laten samenwerken aan de interface.

Sugar op Classmate PC's

Het gebruik van Sugar voor Classmate PC's zou een nieuwe ontwikkeling kunnen zijn in de strijd die Intel en OLPC met elkaar leveren om de markt voor educatieve laptops in ontwikkelingslanden. In Januari van dit jaar stapte Intel uit de raad van bestuur van OLPC nadat deze Intel had verzocht om de ontwikkeling van zijn Classmate PC te staken om zich te concentreren op de XO laptop.

Intel heeft onlangs bekend gemaakt dat de Portugese overheid 500.000 Classmate PC's heeft besteld voor kinderen op Portugese basisscholen in het aankomende schooljaar.