'McCreary' is alweer de derde generatie van het beheerplatform dat stamt uit 2006. VPro bundelt hardware met de software die nodig is om een pc op afstand te beheren, zelfs als de machine is uitgeschakeld. Daardoor is het voor remote beheer niet meer nodig om pc's 's nachts aan te laten staan en dat levert een behoorlijke energiebesparing op, zo is de gedachte van Intel.

De chipreus breidde dit concept vorig jaar verder uit door naast de bestaande Intel Active Management Technology ook ondersteuning te bieden voor DASH (Desktop & Mobile Architecture for System Hardware) en WS-MAN (Web Services Management). Deze standaarden maken het mogelijk om computers op afstand aan en uit te schakelen, en de console over te nemen, maar dan op een veiligere wijze dan voorheen.

Telewerkplekken

Met de derde generatie van vPro hoopt Intel nu ook de telewerkplekken in het gareel te krijgen. Intel lichtte de nieuwe versie vorige week toe tijdens een persbijeenkomst in de Tsjechische hoofdstad Praag. Volgens General Manager Boyd Davis van Intel Server Platforms Groep Marketing is 13 procent van de huidige desktopproblemen niet op afstand op te lossen. Maar deze 13 procent is wel goed voor 46 procent van de supportkosten. Door vPro uit te breiden met remote beheer buiten de firewall wil Intel deze percentages verder terug te dringen.

S.O.S.

Nieuw is onder andere de functie 'Remote Call for Help' waarmee met één druk op de knop contact kan worden gelegd met de beheerafdeling. Het is ook mogelijk om met deze S.O.S.-knop contact te leggen met de managed service provider (MSP), maar dat werkt in eerste instantie alleen in Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland.

Om ook de pc's buiten de firewall buiten werktijden te voorzien van de laatste patches brengt Intel de functie 'Remote Scheduled Maintenance' in stelling. Gebruikers kunnen zelf op regelmatige basis contact maken met de beheerconsole.

Op beveiligingsgebied biedt McCreary onder andere 'Remote Alerts' om in het geval van een virusuitbraak de pc's buiten de firewall uit te schakelen en te voorzien van een fix. Met behulp van Microsoft Network Access Protection kan nu ook worden gekeken of de machine van de telewerker in een goede gezondheid verkeert voordat netwerktoegang wordt verleend. Cisco's variant voor toegangscontrole werd al ondersteund binnen vPro.

Met de ingebouwde Virtual Technology (VT) en Trusted Execution Technology (TXT) is het mogelijk om op de pc's buiten de firewall een container te creëren die is afgescheiden van de rest van de machine. Deze container kan vervolgens worden gebruikt om de bedrijfsapplicaties en het besturingssysteem in te 'streamen'. Intel Anti-Theft Technology wordt in een later stadium nog toegevoegd aan vPro.

Nieuwe hardware

Om gebruik te maken van de nieuwe mogelijkheid is het wel noodzakelijk om nieuwe hardware aan te schaffen. "Firmware in processors laat zich lastig upgraden", aldus Davis. "Maar je kunt de verschillende versies van vPro door elkaar gebruiken en dus ook gaandeweg opwaarderen."

De derde generatie van vPro wordt onder andere geleverd op de pc's en notebooks van HP, Dell, Lenovo en Acer. De technologie zelf zit verwerkt in de Core 2 Duo en Core 2 Quad processors, de Q45 Express Chipset en de 82567LM Gigabit Network-connector.

VPro wordt onder andere ondersteund in de Altiris-beheerproducten van Symantec. "VPro is dan ook geen vervanging van remote management software", zegt Davis. "VPro is goed voor de situaties dat het bare metal crasht."

Bron: Techworld.nl