Het systeem verzamelt webcontent die frequent wordt opgevraagd in een centrale 'pakhuis'-server van waaruit 'kiosk'-servers, die zijn ondergebracht bij internet serviceproviders verspreid over de wereld, worden bediend. Op hun beurt slaan zij de content op in een lokale cache.

Omdat de content lokaal wordt opgeslagen zullen de klanten van de verschillende internetaanbieders hun informatie sneller kunnen downloaden dan als zij verbinding hadden moeten maken met een aantal verschillende servers op duizenden kilometers afstand, aldus IntelSat.

IntelSat heeft het voornemen om het 'multicast system', gebaseerd op software van A&T Systems, in november te gaan testen. De Canadese aanbieder van telecommunicatiediensten Teleglobe zal de 'pakhuis'-server onder zijn hoede nemen, terwijl de 'kiosk'-servers worden ondergebracht bij Telecom Egypt, Telkom South Africa, Cyprus Telecommunications Authority en het Braziliaanse Embratel.

De nieuwe dienst zal waarschijnlijk de grootste aantrekkingskracht hebben in die gebieden waar de traditionele telecommunicatie-infrastructuur karig is en waar locale internetaanbieders gedwongen zijn hoge bedragen te betalen voor de toegang tot wereldwijde internet-backbones die in stand worden gehouden door grote telecommunicatiebedrijven, zegt John Stevenson, technisch manager voor internet service-ontwikkeling bij IntelSat. Bij het nieuwe systeem kunnen de lokale internetaanbieders de informatie via een schotelantenne uit de 'lucht plukken' en sneller en goedkoper doorsluizen naar hun klanten.

Het systeem is nog steeds in de testfase, benadrukt Stevenson, en de deelnemende bedrijven hebben zich nog niet gecommitteerd om de dienst ook daadwerkelijk aan te bieden. De tests van november zijn erop gericht om aan te tonen dat het 'multicast'-systeem daadwerkelijk levensvatbaar is. IntelSat hoopt dat het platform medio volgend jaar op commerciële basis kan worden aangeboden.

Naast internettoegang zou het systeem kunnen worden gebruikt voor het verspreiden van zowel 'real-time' muziek- en sportevenementen als streaming video. Het systeem kan ook worden gebruikt als een platform waarmee een 'virtueel privé netwerk' kan worden aangeboden aan zakelijke klanten, zegt Stevenson. Zo zou een bedrijf bijvoorbeeld een trainingspakket voor zijn employees overal ter wereld samen kunnen stellen en die in de 'daluren', als het niet zo druk is op het internet, naar de lokale servers kunnen sturen. De werknemers kunnen dan tijdens de 'spitsuren' deelnemen aan interactieve trainingssessies via de lokale 'kiosk'-server.