De 'internetgrondwet' beschrijft de principes van het gebruik van het web, welke rechten gebruikers moeten hebben en doet suggesties voor een wereldwijd model voor beheer van internet. Het document wordt gepresenteerd tijdens NETmundial, een internationaal overleg over de toekomst van internet, meldt Zdnet. De tekst wordt op 14 april openbaar. NETmundial start op 23 april.

188 instanties

Het voorstel is samengesteld uit de meest relevante suggesties van in totaal 188 instanties uit 46 verschilende landen, onder meer uit het bedrijfsleven, wetenschap en burgerorganisaties. Ook World Wide Web-oprichter Tim Berners-Lee staat achter het voorstel, dat volgens hem moet fungeren als een 'digitale grondwet die de rechten van burgers in elk land zou moeten beschermen'.

Netneutraliteit en privacy

Belangrijke onderdelen zijn vrijheid van meningsuiting, privacy en respect voor mensenrechten. Het voorstel is gebaseerd op een Braziliaanse wet die afgelopen week door het parlement in het Zuid-Amerikaanse land is goedgekeurd. De Braziliaanse 'internetgrondwet' garandeert 'gelijke toegang tot internet', waaronder het principe van netneutraliteit.

Het Europees parlement stemde deze week ook in met het vastleggen van netneutraliteit per wet. In Nederland staat dit al langer in de wet.

Kansloos

Jaren geleden pleitte internetgoeroe Jeff Jarvis al voor de komst van een internetgrondwet. Volgens critici is het initiatief zinloos, omdat elk land immers zelf zijn eigen wetten en regels bepaalt. Een internationale internetgrondwet zal in de praktijk niets veranderen in de landen waar de online rechten van burgers momenteel al worden geschonden.