Waarom MCI WorldCom, Global Crossing, Telefonica en Telecom Italia afzien van deelname aan de veiling is niet duidelijk. Volgens diverse mediaberichten vinden de bedrijven de verwachte prijs van een vergunning voor gebruik van een frequentie te hoog.

UPC, onderdeel van het Amerikaanse UnitedGlobalCom, neemt geen blad voor de mond. "De veiling zal de prijs opdrijven tot niveaus die onredelijk zijn en waarop er geen geld meer verdiend kan worden", aldus een UPC-woordvoerder tegen The Wall Street Journal.

Het kabelbedrijf zal later samenwerkingsverbanden aangaan met een partij die wel een frequentie verkrijgt. "Toegang tot de derde generatie mobiele netwerken is essentieel, het bezit ervan niet", aldus de UPC-woordvoerder.

Na terugtrekking van UPC, MCI WorldCom en Global Crossing blijven er alleen Europese partijen over die zullen meedingen naar Nederlandse UMTS-licenties. Alle vijf de mobiele operators zullen bieden. De overheid hoopt ruim 20 miljard gulden binnen te halen met de veilingen.

Dat is niets vergeleken met Groot-Brittannië, waar de licentieveiling een slordige 90 miljard gulden opbracht. Ongeveer vier maal wat analisten hadden voorspeld. MCI WorldCom trok zich terug uit die veiling toen de teller op 11,2 miljard gulden stond.

In Nederland wordt de veiling van twee licenties begin juli gehouden. Ook onder andere België, Duitsland, Oostenrijk, Italië en Zwitserland zullen frequenties per opbod verhuren.

De Franse regering besloot onlangs tot een andere aanpak. Via een zogenoemde beauty contest worden de partijen met het beste voorstel gekozen. De uitverkorenen moeten nog wel 10,9 miljard gulden betalen voor de vergunning.Eerdere relevante berichten: Japanners kopen zich in bij KPN Mobile (09 mei 2000)