De storing is rond 13:00 begonnen. Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is. XS4ALL stelt op zijn Twitter-account dat er problemen zijn, waar met hoge prioriteit aan wordt gewerkt. Aanvankelijk leek dit alleen een probleem met de mailserver te zijn; zowel die voor uitgaande mail (SMTP) als de webmail. Laatstgenoemde is nu weer wel te bereiken, maar met gebreken. Hetzelfde geldt voor gebruik van mailclients: soms komen berichten wel door, soms niet.

Het gaat wel om een bredere storing, bevestigt XS4ALL. De provider tweet dat het om "interne storing" gaat "waardoor sommige systemen geen internet-toegang meer hebben". Dit betreft ook de webpagina met storingsmeldingen én de pagina waar storingen zijn aan te melden.

Website up, maar onbereikbaar

De storingspagina van de provider is momenteel niet te bekijken, omdat de algehele website offline lijkt te zijn. Woordvoerder Niels Huijbregts kan de website wel gewoon bezoeken, maar dat is vanaf een XS4ALL-verbinding die dus hoort bij het eigen interne netwerk van de provider. Een externe controle door Webwereld wijst uit dat de website onbereikbaar is voor de buitenwereld.

Update:

De website van XS4ALL is weer online en ook de webmail lijkt weer normaal te functioneren. Het nu wel te bekijken storingsoverzicht is nog niet bijgewerkt: het vermeldt de systeemuitval geheel niet.

Ondertussen klagen klanten steen en been. Dit betreft niet alleen gewone consumenten, maar ook gebruikers die hun website hosten bij XS4ALL. Hun sites waren onbereikbaar door de storing.

Update2:

De storing van XS4ALL duurt voort: webmail en websites (zowel van de provider zelf als van hostingklanten) zijn weer onbereikbaar. Abonnees krijgen bij de webmail een databaseconnectie-error voorgeschoteld. De haperende aard van de storing is net voor half twee ook al opgemerkt door een Twitteraar.