The Internet Archive, een non-profitorganisatie die sinds de jaren negentig webpagina's opslaat voor het nageslacht, onthult BookServer. Dit is een open platform voor boekverkopers, uitgevers, bibliotheken en schrijvers voor het aanbieden van teksten voor laptops, mobiele telefoons, spelcomputers en e-readers.

Open standaard

BookServer is gebaseerd op een RSS-achtige standaard, Open Publication Distribution System (OPDS). Een vroege versie van het platform werkt al in combinatie met de e-readers Kindle en Sony Reader, stelt The Internet Archive. O'Reilly Media, een grote uitgever van technische boeken, gaat het nieuwe platform gebruiken voor zijn titels.

Internet Archive-oprichter Brewster Kahle hoopt dat Bookserver ervoor zorgt dat uitgevers en bibliotheken zelf hun eigen online distributie kunnen regelen. Zij kunnen dan beter concurreren met onder meer Amazon. Die webwinkel heeft in de Verenigde Staten succes met zijn e-reader Kindle, die een eigen e-bookformaat gebruikt.

Scanproject Google

De aankondiging van BookServer is een reactie op het nog altijd slepende conflict over Google's boekenproject. Dat zoekbedrijf wil miljoenen bibliotheekboeken digitaliseren. Google tekende uiteindelijk een schikking nadat vertegenwoordigers van schrijvers en uitgevers een rechtszaak over het scanproject waren begonnen. Over die schikking is weer veel ophef. The Internet Archive was eerder al een groot tegenstander van het Book Search-project van Google.

Bij die internetreus kunnen rechtenhouders achteraf een deel van de inkomsten krijgen als zij zich aanmelden. In ruil daarvoor krijgt Google het recht hun werken te digitaliseren, te verkopen en er advertenties bij te plaatsen. Het bedrijf wil daarbij zelf de prijs kunnen bepalen. Vorige week kondigde Google aan in de loop van 2010 te beginnen met de verkoop van digitale boeken via zijn nieuwe dienst Google Editions.

3 petabytes

The Internet Archive biedt via zijn Wayback Machine oude versies van webpagina's aan. Het internetarchief bevat 3 petabyte aan data en groeit met 100 terabyte per maand. Dit online archief is in 1996 opgericht.