Volgens een PEW/Internet and American Life onderzoek gebruikt 58 procent van de Amerikanen het internet als vraagbaak. Het gaat vooral om overheidsgerelateerde zaken. Meer dan de helft van deze groep gebruikte hiervoor computers in een bibliotheek. Advocaten, doktoren en andere professionals werden door 53 procent van de bevolking geraadpleegd.

Van de bibliotheekbezoekers gebruikten vooral jongeren tussen de 18 en 30 jaar een computer. Deze groep houdt volgens PEW van nieuwe technieken en wordt de Y-generatie genoemd. Er wordt vooral gezocht naar antwoorden die te maken hebben met gezondheid, voordelen die de overheid kan bieden en werktrainingen. Een groot deel van de bibliotheekbezoekers komt er nog steeds om boeken en naslagwerken te raadplegen, maar ook voor de kranten en tijdschriften.

Boeken

"Het boekentijdperk is nog niet voorbij", concludeerde Lee Rainie van PEW in een vraaggesprek met de Associated Press (AP)."Het was erg opvallend dat juist jongvolwassenen het meest gebruik maken van een bibliotheek. Over het algemeen werd aangenomen dat deze jonge gadgetfreaks die altijd omgeven zijn door informatie niet meer naar een plaats hoeven te gaan waar informatie verzameld is."

Uit het onderzoek blijkt dat 62 procent van Y-generatie een bibliotheek bezocht in het afgelopen jaar. Dat bezoek neemt gestaag af naarmate de leeftijd hoger werd. Zo'n 57 procent van de volwassenen tussen de 43 en 52 gaf aan een bibliotheek bezocht te hebben in 2007. Gevolgd door 46 procent van 53 tot 61 jarigen, 42 procent van de 62 tot 71 jarigen en 32 procent van de volwassenen boven de 72.

Opmerkelijk

De resultaten zijn opmerkelijk omdat uit een eerder onderzoek uit 1996 van de Benton Foundation bleek dat bibliotheken steeds minder relevant zouden worden. "Als het zo doorgaat worden de jongere broers en zussen van de Y-generatie de grootste groep bibliotheekbezoekers", aldus Rainie.