De Acid2 test presenteert een browser met internetpagina die voldoet aan een series van webstandaarden. Een browser die webstandaarden naar behoren volgt, zal een afbeelding van een smiley weergeven, andere browsers verminken het plaatje.

Belangrijk voor ontwikkelaars

Het nieuws is vooral interessant voor webontwikkelaars, stelt Dean Hachamovitch in een posting op het IE Blog.

"Op het eerste gezicht lijkt de test eenvoudig, maar het geeft een kijkje in de subtiele en complexe wereld van webstandaarden. Het correct weergeven van een Acid2 pagina geeft een goede indicatie dat je webstandaarden volgt, al is Acid2 zelf geen standaard of officiële test voor web standaarden."

"Als ontwikkelaar wil geen verschillende sites ontwerpen voor verschillende browsers. Standaarden vormen een (kritische!) factor voor ons, en wij richten ons op standaarden die het meest bijdragen tot echte interoperabiliteit," vervolgt Hachamovitch. "Als consument en ontwikkelaar verwacht ik dat sites gewoon werken, ook voor oudere versies van een browser. Een nieuwe browser moet ook goed overweg kunnen met oude websites."

Apple's Safari browser passeerde eind november 2005 als eerste de Acid2 test. Opera 9 zou ook voldoen aan de standaard, maar op de redactie van Webwereld konden we deze test niet reproduceren. Bij diezelfde test vielen ook Internet Explorer 7 en Firefox 2 door de mand, evenals Safari op OS X.

Klacht bij Europese Commissie

Het naleven van webstandaarden staat ook centraal in de klacht die Opera vorige week heeft neergelegd bij de Europese Commissie. De browserontwikkelaar klaagde daar dat Microsoft bewust fouten in zijn browser zou maken, en daarmee ontwikkelaars zou dwingen om zich naar de foute Microsoft standaarden te voegen. Daardoor zouden internetpagina's in Opera niet goed worden weergegven.

De publicatie van het halen van de Acid2 test zou niets te maken hebben met de aanklacht, verklaarde Microsoft tegenover blogger Mary Jo Foley, al plaats zij daar wel meteen vraagtekens bij.

Opera zelf juicht het passeren van de Acid2 test door Microsoft toe. "Onze klacht van vorige week heeft een discussie over webstandaarden losgemaakt. We hopen dat het passeren van de test door IE8 een verandering over het ondersteunen van standaarden bij Microsoft vertegenwoordigt," verklaarde een woordvoerder tegenover Foley.