De reden voor het verscheiden van het bedrijf in Californië is dat Microsoft het twee jaar-oude contract niet wenst te verlengen, zo bericht The Wall Street Journal. Gevolg is dat de 83 werknemers moeten omzien naar een andere baan.

RealNames ontwikkelde enkele jaren geleden een technologie waarbij het intypen van simpele steekwoorden in de adresbalk van Internet Explorer volstaat bij het surfen. Op die manier hoeft bijvoorbeeld niet meer www.realnames.com te worden ingetikt, maar slechts 'realnames'. De surfer komt dan toch bij de goede site uit.

In eerste instantie had de websurfer een plug-in nodig om te kunnen gebruikmaken van de steekwoord-technologie. Met het contract met Microsoft kwam de dienst echter in een stroomversnelling; hiermee was de plug-in niet meer nodig. Sindsdien zit de technologie standaard in IE ingebakken.

Omstreden

Eind juni zal dat niet meer het geval zijn. Het is nog niet bekend of Microsoft met een vergelijkbare oplossing zal komen, zonder daarbij afhankelijk te zijn van een bedrijf als RealNames.

Geheel onomstreden is de technologie overigens niet. Aangezien bedrijven merknamen en termen kunnen aanvragen, rijst het probleem wie het recht heeft op een bepaalde term. Kan iedereen bijvoorbeeld zomaar de term 'nieuws' aanvragen, zo vragen critici zich af.

Keith Teare – CEO van RealNames – uit zich tegenover The Wall Street Journal kritisch ten aanzien van Microsoft en beklaagt zich over het monopolie dat het softwarehuis uit Redmond bezit op de browsermarkt. "Als zij nee zeggen, gebeurt er niets. Als ze ja zeggen, gebeurt er pas iets", aldus Teare.

Microsoft had een aandeel van 20 procent in RealNames. Dit was een rechtstreeks gevolg van het contract dat in maart 2000 werd afgesloten. Een andere belangrijke aandeelhouder was VeriSign. In totaal hebben verschillende partijen meer dan 100 miljoen dollar in RealNames geïnvesteerd.