De 'vijand' is dit keer dan ook wel een heel petieterige David die het tegen Goliath Gates heeft opgenomen.

Dhiren Rana is de naam en hij heeft Microsoft beschuldigd van het jatten van de naam 'Internet Explorer'. Die naam gaf Rana aan de browser die hij in 1994 aan de abonnees van SyNet Inc. leverde, een provider die inmiddels over de kop is gegaan. Rana trok in 1995 voor het eerst in de bel toen Microsoft zijn browser lanceerde.

De softwarereus bood Rana volgens de Wall Street Journal aan om de zaak voor 75.000 dollar te schikken (bijna anderhalve ton), maar dat aanbod wees de ex-provider af. Het resultaat: morgen begint in Chicago een proces tegen Microsoft, waarbij een jury moet beoordelen of Redmond terecht of ten onrechte de naam 'Internet Explorer' gebruikt.

Staat Microsoft al zwak door zijn eerste aanbod om de zaak te schikken, het Amerikaanse patentbureau heeft de positie van het bedrijf nog verder ondermijnd door de naam 'Internet Explorer' te registreren als beschermd merk voor... SyNet.

Microsoft ontkent dat het de naam heeft gestolen: Internet Explorer is een algemeen begrip – net als cola wordt gebruikt als synoniem voor het cola-merk Coke. Internet Explorer wordt ook door anderen gebruikt, aldus het bedrijf, en moet het publiek bezit blijven.